НОВИНИ

ГЕРБ-СДС и БСП обсъдиха бюджета и социалната политика

герб сдс бсп обсъдиха бюджета социалната политика
Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
13:34, 04.05.2023
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ-СДС започна днес разговори на експертно ниво с другите партии в 49-ия парламент в търсене на подкрепа за излъчване на правителство с първия мандат.

Бюджетът, здравеопазването и социалната политика са били сред основните теми на срещата с БСП, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Ние сме двете партии с много силен и политически, и личен сблъсък. Хубаво е, че сега е възможно да обсъждаме приоритети заедно. По някои политики имаме близост, по други - не. Нямаме противоречия за външната политика, с изключение на помощта за Украйна. Разбиранията ни за консолидация за бюджета са съвсем различни, но ако намерим сили и смелост да търсим отговорни решения, би могло да се получи", каза Атанасова.

Тя подчерта, че ГЕРБ-СДС не се отказва от присъединяването към еврозоната като приоритет. Според нея БСП подкрепя приемането на еврото в България, но има резерви по отношение на спазването на 3-процентов дефицит.

"Те смятат, че ако има политическа воля в ЕС, може да се направи компромис с дефицита, не са против еврозоната по принцип", каза Атанасова.

Първата политическа сила предприе този ход след като не одобриха правителството, предложено от ПП-ДП, а вчера обявиха, че не приемат и управленската им програма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златомир Загорчич пред БНТ: Решението да напусна Славия е само мое
Златомир Загорчич пред БНТ: Решението да напусна Славия е само мое
Ръководители, треньори, футболисти и ветерани на Левски почетоха Георги Аспарухов
Ръководители, треньори, футболисти и ветерани на Левски почетоха Георги Аспарухов