НОВИНИ

"Гинес" призна трети световен рекорд на пилота Николай Калайджиев

български пилот атакува габрово рекорд гинес кацания излитания
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:25, 05.07.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Трети световен рекорд на пилота Николай Калайджиев бе признат за "Гинес", съобщиха от компанията мениджър на екипа на пилота.

Световният му рекорд, поставен на 18 юни на летище Лесново, е за "най-много последователни 360-градусови завои без прекъсване в един полет с ултралек самолет". При изискване за 400 броя за пет часа Николай Калайджиев е изпълнил 888 безупречни виража за четири часа и 31 минути, с което вписа за трети път България в световните рекорди на авиацията, поясняват от екипа на пилота.

"Беше голямо предизвикателство да превърнем това приключение в част от гордите страници за историята на българската авиация. Положихме много усилия, имахме много натоварени с работа и емоции месеци, но крайният резултат ни вдъхновява и дава енергия за много повече. България има своите пилоти от световна класа, България е записана в историята на световните рекорди на авиацията за трети път и продължаваме напред, защото силата на българския дух няма лимит", посочват от екипа на пилота.

"Общата ни цел е една - подкрепа на младите български авиационни таланти, възраждане на българската авиация до световно ниво и развитие на авиационната индустрия в България. Започваме подготовката си за следващият рекорд, тъй като това са поредица от стъпки, които трябва заедно да извървим, за да стигна до Космоса. Отново с името и в името на България", коментира пред БТА Николай Калайджиев.

Капитан Николай Калайджиев и летецът Иво Табаков извършиха полет с лек самолет, по време на който описаха териториалните граници на Република България по повод националния ни празник - 3 март.

Пилотът Николай Калайджиев подобри рекорда на Гинес за най-много излитания и кацания с ултралек самолет

През октомври 2022 г. българският пилот Николай Калайджиев подобри световен рекорд на "Гинес" на летището в габровското село Драгановци. Световният рекорд е за "най-много излитания и кацания с изпълнение на полет по кръга и набор на височина 1000 фута (305 метра) спрямо терена и кацане преди или в зона от 20 метра с ултралек самолет за един час".

Космосът - следваща цел на пилота Николай Калайджиев, който чупи рекорди

Калайджиев поставя и световен рекорд на Международната федерация по аеронавтика - FAI със самолет с максимална излетна маса от 300 до 500 килограма, през 2021 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Ризов спечели държавната титла на 50 метра пушка от положение легнал
Антон Ризов спечели държавната титла на 50 метра пушка от положение легнал
Изписаха Серхио Рико от спешното отделение в болницата в Севиля
Изписаха Серхио Рико от спешното отделение в болницата в Севиля