НОВИНИ

Гледайте по БНТ: Втори опит на НАСА и "Спейс Екс" да изпратят астронавти до МКС

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:31, 30.05.2020
Чете се за: 01:18 мин.
Още
гледайте бнт втори опит наса спейс екс изпратят астронавти мкс
Снимка: БГНЕС

Тази вечер НАСА и компанията "Спейс Екс" правят втори опит за изпращане на астронавти до Международната космическа станция. Зрителите на БНТ ще имат възможност да го наблюдават на живо в късните новини в 22,20 ч. и на news.bnt.bg.

Изстрелването на ракетата "Фалкън 9" от космическия център "Кенеди" във Флорида е насрочено за 22,22 ч. българско време. Астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкън трябваше да потеглят в четвъртък, 27 май, но стартът беше отложен заради лошо време. И днес условията са рисковани, но стартът е насрочен. Приоритет обаче е сигурността на астронавтите.

Мисията е историческа по много причини. За първи път в историята частна компания изпраща хора в Космоса. Целта е да се поднови извеждането на "американски астронавти с американски ракети и от американска територия".

През 2011 г. полетите на совалките бяха прекратени, една 30-годишна програма остана в историята. Оттогава, вече 9 години, астронавтите на НАСА летят до Международната космическа станция (МКС) с руски космически кораби, а това излиза твърде скъпо.

Американската космическа агенция финансира две частни компании, за да разработят капсули за изпращане на хора в космоса. „Боинг", която получи 4,5 млрд. долара, се очаква да пробва това догодина. „Спейс Екс" на Илън Мъск получи двойно по-малко - 2,6 млрд., но вече е на старта.
За да бъде моментът още по-исторически, за него е определена стартовата площадка 39А - известна на всички, които следят историята на космическите полети. Оттук на 16 юли 1969 г. стартира Аполо 11 - първата пилотирана мисия до Луната. От площадка 39А през 2011 г. стана последният старт на космическа совалка.

Ракетата носител "Фалкън 9" ще изведе в космоса капсулата "Дракон". Тя беше изпитана преди година без екипаж и успешно се скачи с МКС. Сега астронавтите Робърт Бенкън и Дъглас Харли ще пътуват с нея 19 часа, за да се скачат със станцията.

След като достави астронавтите на станцията, ракетата, ще се върне на кораб, разположен на определено място в Атлантическия океан. Това е контролирано кацане, което се прави от 5 години насам, през които "Спейс Екс" доставя товари на космическата станция.

В дългосрочен план успехът на мисията е важен за навлизане на частни компании в една сфера, която досега е изцяло държавна. Сред проектите е изпращане на туристи в космоса, разработка на космически хотели. Очаква се космосът да стане по-достъпен, коеито отваря нови възможности за човечеството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое победи Арда в контрола
Берое победи Арда в контрола
Помпео поиска Русия да освободи обвинен в шпионаж бивш морски пехотинец
Помпео поиска Русия да освободи обвинен в шпионаж бивш морски пехотинец