НОВИНИ

Гледайте "В кадър": Филмът "Спасени усмивки" разказва за 30-годишнината на SOS Детско селище в Трявна

bnt avatar logo
от БНТ
08:57, 29.09.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

На 29 септември, петък, от 22.00 ч. по БНТ 1 започва новият сезон на рубриката за актуална документалистика на обществената телевизия "В кадър". Първият филм – "Спасени усмивки" – е посветен на 30-годишнината на SOS Детско селище в град Трявна, променило съдбата на стотици деца, изоставени от своите родители или станали жертва на домашно насилие.

"Става дума за усмивките на четири деца - на Мери, Нури, Теменужка и Михаил. Четири деца, които растат под грижите на SOS детски селища България", каза Геновева Радева, автор и сценарист на филма "Спасени усмивки" при анонса му в сутрешния блок на БНТ "Денят започва".

"Получи се един много вълнуващ и искрен разказ. Всъщност това е третият филм, който правим с режисьора Николай Василев за SOS детски селища България и искам да ви кажа, че този беше най-трудният. Защото тук героите са самите деца и съм страшно благодарна, че те поискаха да се снимат във филма ни", допълни Радева.

Преди 30 години с екип на БНТ журналистката Геновева Радева отразява откриването на SOS Детското селище в Трявна, а през 2018 г. отново с режисьора Николай Василев – в документалния филм "Първото семейство" – показват какво се случва със заснетите през 1993 г. деца. Окрилени от SOS Детски селища България, всички те са сбъднали мечтите си и вече са успели млади хора, а сега е ред на Теменужка, Михаил, Мери и Нури да го направят.

Гледайте "В кадър" и документалния филм "Спасени усмивки" – на 29 септември, петък, от 22.00 ч. по БНТ 1.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
186 000 мигранти са пристигнали по море в Европа
186 000 мигранти са пристигнали по море в Европа
Белослава Кръстева запази второто място на световното по шахмат за жени до 20 години
Белослава Кръстева запази второто място на световното по шахмат за жени до 20 години