НОВИНИ

Глушков за изваждането на Левски: Решение е взето съгласно нормативните документи на НБЛ

георги глушков очерта приоритетите новия мандат начело баскетбола българия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:37, 19.05.2022
Чете се за: 01:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков коментира изваждането на баскетболния шампион Левски от плейфите в Националната баскетболна лига.

Той е на мнение, че решението за отстраняването на "сините" е взето изцяло съгласно нормативните документи, приети от Общото събрание на клубовете в НБЛ.

"В Раздел ІІІ Документи за картотекиране на състезателите и треньорите, чл. 62, ал. 4, т. 8 се казва, че за картотекиране се изисква: „Разрешение от съответната национална федерация (Letter of Clearance) за състезателите, чиято последна картотека е била в друга държава. Състезателят може да бъде картотекиран, в сроковете по Раздел І на Глава Пета и без да е получено разрешението от националната федерация, но то трябва да пристигне в офисите на НБЛ до 10 дни след картотекирането, като до получаването му състезателят няма право да упражнява състезателните си права", заяви Глушков.

"Йордан Минчев е картотекиран в определените срокове, но след 10 дни не получава разрешение от унгарския си клуб. На мачовете, в които е играл обаче, Левски предоставя като документ тази картотека, която е издадена според правилата, но вече не е валидна. Така се стига до този казус. Ние не можем да си затворим очите при установяването на това нарушение, защото то е нарушение на правилника на ФИБА. А ние, като член на международната федерация, подлежим на много сериозни санкции за такова нещо", добави президентът на БФ Баскетбол.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отличиха водещата на БНТ Филипа Огнянова с наградата "Мис ТВ чар"
Отличиха водещата на БНТ Филипа Огнянова с наградата "Мис ТВ чар"
Семействата зареждат средно 100-150 литра гориво месечно. Ще помогне ли отстъпката от 25 ст. за литър?
Семействата зареждат средно 100-150 литра гориво месечно. Ще помогне ли отстъпката от 25 ст. за литър?