НОВИНИ

Гняв и недоволство в Гърция - масови протести след влаковата катастрофа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:05, 02.03.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Гняв и недоволство в Гърция след тежката влакова катастрофа. Трагедията предизвика масови протести в Атина, Солун и Лариса. Железниците стачкуват и влаковете не се движат. Хората са гневни, защото смятат, че е било въпрос на време трагедията да се случи. Правителството обеща независимо разследване и справедливост. Гърция е в 3-дневен траур.

Камъни по силите на реда, палежи и сълзотворен газ - така изглеждаха улиците на Атина тази нощ, където се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция. Десетки протестиращи се събраха пред офисите на основната гръцка железопътна компания "Хеленик трейн".

"Причините трябва да бъдат разследвани веднага, без да се прикрива нищо", коментира протестиращ.

Протести в Гърция след тежката влакова катастрофа, при която загинаха 46-ма души

Студенти организираха бдение в памет на жертвите, повечето от които са техни колеги.

"Студентите са гневни и шокирани от случилото се и загубата на толкова много човешки животи и души", заяви Костас Демос, председател на Асоциацията на студентите.

В Солун пред централната жп гара, както и в Лариса, близо до който се случи инцидентът, също имаше протести и бдения за жертвите. Властите обещаха независимо разследване. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис посочи като основна причина трагична човешка грешка.

"Десетки наши съграждани, повечето от тях млади хора, загубиха живота си в ужасна влакова катастрофа без прецедент. Благодаря от сърце на жените и мъжете, които се мобилизираха от първия момент - пожарникарите и спасителите, служителите на Бърза помощ, полицията, местните власти, лекарите, здравните работници и психолозите в болниците. Те дадоха всичко от себе си при изключително тежки условия. Срещнах се с близките на жертвите и хората в неизвестност в болницата в Лариса. Изпитвайки неописуема болка те ме попитаха: "Защо?" и ми казаха: "Никога повече". Дължим им честен отговор. Всичко сочи, че за съжаление трагедията се дължи основно на трагична човешка грешка", заяви Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция.

Пред "Катимерини" представител на жп компанията посочва, че основният проблем на жп линията Атина – Солун, на която стана катастрофата, е, че не работи сигнализацията и дистанционното управление, а всичко е оставено в ръцете на човешкия фактор.

Всички влакове по маршрутите на основната гръцка железопътна компания днес няма да се движат заради 24-часова стачка на Гръцката федерация на железопътните служители.

Според гръцките железничари в основата на трагедията стои лошото състояние на железопътната инфраструктура и пренебрежението на правителствата към гръцките железници.

Позицията на синдикатите е, че непрекъснатите искания за назначаване на постоянен персонал, по-добро обучение и въвеждането на съвременни технологии за безопасност, постоянно са хвърляни в кошчето за боклук. Към стачката се присъединяват и служители на атинското метро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПФК Берое със съвместна акция по кръводаряване под надслов „Кръвна група Берое“
ПФК Берое със съвместна акция по кръводаряване под надслов „Кръвна група Берое“
Кадри показват момента на влаковата катастрофа в Гърция, открити са още жертви
Кадри показват момента на влаковата катастрофа в Гърция, открити са още жертви