Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Горещата линия на Центъра за безопасен интернет е пред закриване заради липса на финансиране

от БНТ
08:49, 04.08.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Общество
горещата линия центъра безопасен интернет закриване заради липса финансиране
Слушай новината

Горещата линия на Центъра за безопасен интернет е пред закриване заради липса на финансиране. Повече от 15 000 случая на онлайн насилие, тормоз и сексуална експлоатация над деца ще останат неадресирани, алармираха от организацията.

Ние сме съпричастни към дейността на Центъра за безопасен интернет, към това той да получи адекватна нормативна уредба и адекватно материално обезпечаване, така че този център да продължи да функционира, по настоящем липсва това. Това каза Георги Еленков, юрист и координатор по правна помощ към Националната мрежа за децата в предаването "Денят започва".

Той алармира за необходимостта от реформа в детското правосъдие.

"Трябва в спешен порядък закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни да бъде в спешен порядък кардинално реформиран и по адекватен начин да адресира две групи казуси, от една страна т.нар. противообществени прояви, при които по настоящем затваряме деца в интернати за съвсем дребни прояви, от друга страна, когато вече са усвоени престъпните намерения", разясни Георги Еленков.

"Стига се до това, когато децата не са приоритети, когато липсват услуги, които да са близо до родителите и децата, до професионалистите по различни теми. Финансирането е през проекти, което търсим ние като организация, коментира Яна Алексиева, психолог и изпълнителен директор на Асоциация „Родители“.

Тя заяви, че единствено българския център не е финансиран от държавата и подчерта също така, че децата не могат да бъдат оставени встрани.

"Въпреки, че няма финансиране и двете линии и превантивната му дейност ще работят още три месеца, което е на мускули и кауза, но ние всички вярваме в това, благодарим и на вас, защото и вие ни помагате затова", допълни още Яна Алексиева.

Вижте повече във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Каква е ситуацията в отделенията за ковид пациенти в Благоевград?
Каква е ситуацията в отделенията за ковид пациенти в Благоевград?
ЦСКА и Левски излизат за положителни резултати в Лигата на конференциите
ЦСКА и Левски излизат за положителни резултати в Лигата на конференциите