НОВИНИ

Горица Грънчарова: Политическата нестабилност в България не е преодоляна

горица грънчарова политическата нестабилност българия преодоляна
bnt avatar logo
от БНТ
10:54, 19.08.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

"Действия трябват от днес", заяви Горица Грънчарова пред президента Румен Радев преди да представи имената на номинираните министри в служебния си кабинет.

В началото на разговора държавният глава изрази надежда, че Грънчарова пълноценно е оползотворила времето за "важната и отговорна задача" да състави кабинет.

"Имах десет дни да сформирам служебен кабинет, който да осигури приемственост в управлението за нормалното функциониране на държавата", заяви Горица Грънчарова.

За най-важна цел на служебния кабинет посочи организирането и провеждането на честни парламентарни избори.

"Фактът е, че изпълнителната власт отново е поверена в ръцете на служебен кабинет, което е ясен знак, че политическата нестабилност в България не е преодоляна".

Диалогът е от изключителна важност между институциите, които управляват държавата, допълни тя.

"Аз съм човек за когото диалогът, уважението са много важни в моята работа, за да могат да бъдат постигнат резултати във всяка една държавна институция".

Обеща, че това ще се види в отношението с институцията на президента, с Народното събрание.

"Вярвам, че спазването на конституционния принцип за разделение на властите е основна предпоставка за намаляването на политическото напрежение".

Призова за възстановяване на диалога и вярата в институциите.

"Честата смяна на правителства засилва усещането за нестабилност и демотивира администрацията".

Акцентира върху това, че при "най-малката непочтеност от страна на някой свой министър", тя ще "предприеме незабавно необходимите действия".

Служебният кабинет по думите ѝ ще работи в две посоки - организиране и провеждане на честни избори и стриктното следване на евроатлантическия път на България.

"Невъзможно е да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако Калин Стоянов запази поста си", заяви Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова, на която тя представи структурата на служебния си кабинет.

Румен Радев ѝ срок до 15.00 часа, за да представи друг кандидат за поста на вътрешен министър. В противен случай се закани, че няма да подпише указа за съставяне на правителство. Горица Грънчарова отговори, че се е срещала с цялото ръководство на МВР, както и със синдикатите, редови полицаи.

"Това, което чух от тях е, че Калин Стоянов осигурява спокойствие на системата. Това е един от нас, а не парашутист", заяви Грънчарова.

Поясни, че е взела убедено решение именно Калин Стоянов да бъде на поста вътрешен министър и отказа да го смени. Така президентът Румен Радев отказа да подпише указа за съставяне на това правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте имената на номинираните министри в кабинета "Грънчарова"
Вижте имената на номинираните министри в кабинета "Грънчарова"
Григор Димитров запази деветото си място в ранглистата на ATP
Григор Димитров запази деветото си място в ранглистата на ATP