НОВИНИ

"Гранична полиция": През 2022 е предотвратено незаконното преминаване на около 164 000 души

гранична полиция 2022 предотвратено незаконното преминаване около 164 000 души
bnt avatar logo
от БНТ
14:28, 13.01.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Щатни служители на "Гранична полиция" вече отговарят за поддръжката на оградата по границата с Турция. Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, който инспектира границата в района на Елхово.

"Служителите на "Гранична полиция", на полицията, на жандармерията, военнослужещите - те, заедно с техниката, охраняват българската граница. Възпиращото съоръжение само ги подпомага, но то много лесно се преодолява. Ето защо непрекъснато работим по неговото възстановяване. До края на миналата година съоръжението се поддържаше от колегите от армията, които извършиха огромни по обем ремонтни дейности. Сега на щат в "Гранична полиция" са назначени служители, извън тези с полицейски правомощия, които поемат тези дейности", посочи той, цитират от пресцентъра на МВР.

По думите му, за да бъде защитата на границата ефективна, е необходим комплекс от мерки - както присъствие на служители, така и набор от техника (сензорни линии, видеонаблюдение, термокамери).

"За съжаление, не всички са в добро състояние. Полагаме огромни усилия за тяхното надграждане и реновирането им. Стартирали са проекти за покриване на участъците, които не са обезпечени технически. Това са най-тежките като терен километри. Процедурите са в напреднала фаза", добави той.

Директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Росица Димитрова изтъкна, че ще бъдат вложени усилия към бързо изготвяне на спецификациите и провеждане на обществените поръчки.

"Всичко, за което работим и се стараем да осигурим, е в полза и в помощ на нашите колеги. Тук хората работят при наистина много трудни условия, изискват се специални компетентности и умения. Така че инвестицията за осигуряване на капацитет на служителите на Гранична полиция е приоритет за ръководството на МВР.

Колегите, които охраняват границата, се справят много добре на оперативно ниво. Факт е, че работим денонощно и изпълняваме задълженията си. Факт е, че миграционният натиск е висок. Това е отчетено и от Европейската служба за гранична и брегова охрана (ФРОНТЕКС).

На фона на този невероятен мигрантски натиск, на който е подложена Европа, нашите служители са предотвратили незаконното преминаване на около 164 000 лица през изминалата година. Тяхната работа е изключително професионална, заяви директорът на "Гранична полиция".

В инспекцията на съоръжението участва и командирът на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка от състава на 55-и инженерен полк подполковник Петко Петков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лия Каратанчева се класира на полуфинал на двойки на турнир в САЩ
Лия Каратанчева се класира на полуфинал на двойки на турнир в САЩ
Грипна епидемия и в Стара Загора, учениците излизат във ваканция от 17 януари
Грипна епидемия и в Стара Загора, учениците излизат във ваканция от 17 януари