НОВИНИ

Григор Димитров и мъжкият професионален тенис се завръщат

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:50, 19.08.2020
Чете се за: 02:19 мин.
Тенис
григор димитров мъжкият професионален тенис завръщат

През следващата седмица започва турнира от сериите "Мастърс" в Синсинати, който заради COVID-19 през тази година ще се проведе в Ню Йорк, а българинът е поставен под номер 14.

След повече от 5 месеца чакане, най-добрите тенисисти на планетата ще се завърнат на корта, за да зарадват отново всички фенове на спорта.

Първият турнир след рестарта на сезона ще бъде на познато място - кортовете на комплекса "Флъшинг Медоус". Именно там от понеделник ще започне турнира от сериите "Мастърс", а веднага след неговия край и US Open.

През последните седмици се изговори много за това кои играчи ще пътуват до САЩ, кои не, доколко шампионът от US Open ще се чувства като истински носител на титла от Големия Шлем?

Въпреки тези питания едно е сигурно: Мъжкият тенис отново е тук.

За радост на всички българи, Григор Димитров също ще участва в първия турнир след подновяването. Към момента хасковлията заема на 19-та позиция в световната ранклиста, но поради отказа на няколко състезатели преди него, той ще бъде поставен под номер 14.

Като цяло нашият сънародник пази много добри спомени от тази надпревара и от кортовете, където през този сезон тя ще се проведе.

Неговата история там започва още през 2008 година, когато Гришо печели титлата на US Open при младежите. През миналия сезон пък навярно всички помним как той пристигна като номер 78 в света в Ню Йорк, но това което направи с развитието на турнира прикова вниманието към него.

Походът на Григор продължи чак до полуфиналите като по пътя нашето момче записа победи над класни играчи като Андреас Сепи и Алекс Де Минор.

Най-впечатляващият успех обаче бе срещу 20-кратния шампион в турнирите от Шлема - Роджър Федерер. В една уникална вечер на "Артър Аш" българинът надви за първи път своя кумир, излизайки най-накрая от неговата сянка.

Иначе неговият дебют в Синсинати идва през 2011-та и е ознаменуван с успех над турския състезател-Марсел Илхан. Това е и първата победа на българин в основната схема на "Мастърс" турнир.

В следващия кръг Григор отново играе много силно срещу Давид Ферер, но световния номер 5 по онова време стига до крайния успех.

През 2013-та Димитров участва в още един сблъсък от надпреварата, губейки драматично от Рафаел Надал.

През 2016-та българинът се намира в труден период, пристигайки в Синсинати. Турнирът обаче отново му подейства мотивиращо и след страхотни победи над Стан Вавринка и Стив Джонсън, българинът стига до полуфиналите. Там той отстъпва по драматичен начин на Марин Чилич, но този турнир бележи завръщането на Григор.

Година по-късно на същото място той вдига и първия си "Мастърс" турнир. През цялата седмица Димитров играе на много високо ниво и без да загуби сет побеждава Фелисиано Лопес, Хуан Мартин Дел-Потро, Юичи Сугита, Джон Иснър и Ник Кирьос, за да спечели надпреварата.

През този сезон тя отново идва в знаков момент за българина и всички ние се надяваме, че след като пребори коронавируса, Григор е готов на всичко да ни донесе радост и на корта.

Задачата му обаче няма да бъде никак лесна, защото в Ню Йорк ще се включат общо седемтима от топ 10, включително световния номер 1 Новак Джокович и миналогодишния шампион Данил Медведев.

Освен тях, участие са заявили и други много силни и талантливи играчи като Доминик Тийм, Александър Зверев, Матео Беретини, Стефанос Циципас, финалистът от миналата година Давид Гофен и др.

През годините този турнир винаги се е славел със своята непредвидимост като в последните пет издания, имаме петима различни шампиони.

Големите отсъствия са това на Рафаел Надал, Роджър Федерер, Стан Вавринка, Гаел Монфис и Кей Нишикори. Преди стана ясно, че японецът е поредния тенисист дал положителна проба за коронавирус.

Въпреки това качествения тенис е гарантиран, а всички ние стискаме палци на Григор Димитров да ни донесе радост в тези трудни времена.

Жребият за основната схема е утре, а надпреварата започва в събота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академията на ЦСКА-София ще участва в два турнира
Академията на ЦСКА-София ще участва в два турнира
Братът на изчезналия Янек Миланов призова Гешев да се запознае лично със случая
Братът на изчезналия Янек Миланов призова Гешев да се запознае лично със случая