НОВИНИ

Григор Димитров отстрани Стефанос Циципас и си осигури място на финала на Мастърса в Париж

На финала Григор Димитров ще премери сили с Новак Джокович или Андрей Рубльов

Григор Димитров
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 04.11.2023
18987
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Григор Димитров победи Стефанос Циципас с 6:3, 6:7(1), 7:6(3) в спор за място на финала на последния за годината турнир от категория АТР Мастърс 1000, който се провежда в Париж.

Мачът започна отлично за Григор, който спечели 12 от откриващите 14 точки в двубоя, което му позволи за отрицателно време да поведе с пробив и аванс от 3:0 гейма. В следващите минути българинът продължи да поддържа високото си ниво на игра, което му позволи да задържи преднината си при 5:2. В осмия гейм Циципас сервираше за оставането си в първата част, но проблемите му продължиха, а Димитров се възползва от тях, за да стигне до два сетбола, които обаче бяха отразени. Все пак логичното се случи и на свое подаване първата ни ракета сложи точка на спора в първата част след 6:3.

Вторият сет започна доста по-равностойно и въпреки че гъркът повиши още нивото си, в откриващите геймове шансовете за пробив отсъстваха. Постепенно разиграванията станаха все по-оспорвани и ожесточени, но все така сервиращите взимаха подаванията си без особени проблеми. В деветия гейм обаче Григор пласира няколко печеливши удара, за да стигне до първия си брейкбол във втората част. Циципас го отрази, а след това спаси и още един, за да се измъкне и да стигне до 5:4. В крайна сметка съдбата на втората част трябваше да бъде решена в тайбрек, в който, за съжаление, контролът беше изцяло на страната на гърка, който се наложи със 7-1 точки и вкара мача в решителен трети сет.

В заключителната трета част от сблъсъка и двамата спечелиха първите си сервис геймове. В третия гейм Циципас стигна до за първи път в срещата можеше да пробие съперника си, но Гришо отрази 4 брейкбола, за да спечели подаването си. До края на двубоя двамата демонстрираха отлична игра, в геймовете, в които сервираха и логично се стигна до втори пореден тайбрек.

Димитров бе безпогрешен в тайбрека, като спечели първите 5 разигравания. Циципас спечели две разигравания, но само отложи отпадането си от турнира, след като хасковлията сложи точка на спора с втория си мачбол след 2:31 часа игра. Димитров спечели първия си тайбрек срещу този опонент.

На финала Григор Димитров ще премери сили с Новак Джокович или Андрей Рубльов. Димитров се класира за едва втория финал на турнир "Мастърс 1000" в кариерата си след този в Синсинати през 2017 година, когато спечели титлата. Това ще бъде и втори финал за него през годината след този в Женева, в който загуби от чилиеца Николас Хари. За класирането си за финала Димитров ще вземе 487 420 евро от наградния фонд от 5,8 милиона евро, както и 600 точки за световната ранглиста, в която от новата седмица ще се изкачи поне до 14-ото място.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жирона отново е на върха в Ла Лига след успех над Осасуна
Жирона отново е на върха в Ла Лига след успех над Осасуна
Дъждът не спря феновете да се докоснат до купата на Sofia Open
Дъждът не спря феновете да се докоснат до купата на Sofia Open