НОВИНИ

Григор Димитров пречупи Хуркач в трисетова битка и отново е полуфиналист на Мастърса в Париж

За първата ни ракета това бе и победа №40 от началото на сезона, което прави настоящата кампания втората най-успешна в кариерата на българина след тази през 2017-а година

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:55, 03.11.2023
13206
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
григор димитров пречупи хуркач трисетова битка отново полуфиналист мастърса париж
Слушай новината

Григор Димитров стана първият полуфиналист на Мастърс турнира по тенис в Париж, след като в четвъртфиналите отстрани поляка Хуберт Хуркач в много здрав трисетов сблъсък.

Най-добрият български тенисист се наложи над своя съперник с 6:1, 4:6, 6:4 за 100 минути игра и така за общо 10-и път в своята кариера се класира за финалната четворка на надпревара от категория АТР 1000.

За Димитров това ще бъде втори полуфинал в зала "Берси" след този през 2019-а година, когато той бе спрян на крачка от битката за трофея от Новак Джокович. Четири години по-късно между 32-годишния хасковлия и финала стои единствено Стефанос Цицпас или Карен Хачанов, които излизат на корта след минути.

Срещата стартира отлично за Григор, който спечели лесно своето подаване, за да открие резултата, а след това се възползва от лошото начало на своя опонент, пробивайки за аванс от 2:0. Третият гейм не се разви толкова лесно за Димитров, който трябваше да спасява първи брейкбол в двубоя, но се справи и поведе с 3:0. Хуркач най-накрая спря пропадането, намалявайки пасива си на 1:3, но българинът отговори с експресен гейм, връщайки си преднината от три при 4:1 в своя полза. В следващите минути грешките от ракетата на поляка зачестиха, което позволи на нашето момче да пробие отново за 5:1 и след това на свой сервис да затвори първата част след само 27 минути игра и 6:1 в своя полза.

Вторият сет започна далеч по-равностойно, като в първите геймове и двамата тенисисти сервираха отлично и на практика шансовете за пробив отсъстваха. За съжаление, тази тенденция се задържа до десетия гейм на частта, когато Григор сервираше за оставането си в нея. В този момент обаче Хуркач рязко повиши нивото си на игра и стигна до две точки за пробив, реализирайки първата, за да изравни резултата в сетовете след 6:4 в своя полза.

В решителната трета част борбата отново продължи, като и този път в началните минути Григор и Хуркач бяха стабилни на начален удар. В седмия гейм Димитров най-накрая съумя да намери отговор на силните сервиси на поляка, което му помогна да стигне и до два брейкбола, реализирайки още първа си възможност, за да поведе с 4:3. Сервирайки за затвърждаването на пробива, българинът стартира с 0:30, но впоследствие изигра четири безупречни точки, за да се доближи само на гейм от победата при 5:3. Полякът се справи със задачата да намали пасива си при 4:5 и така принуди първата ни ракета да сервира за мача. В решителният момент ръката на Гришо не трепна и успешно сложи точка на спора в срещата за своя четвърти успех в също толкова двубои срещу най-добрия полски тенисист.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първите камиони с машини за балотажа потеглиха към изборните секции (СНИМКИ)
Първите камиони с машини за балотажа потеглиха към изборните секции (СНИМКИ)
Агенцията по храните започва есенна ваксинация на лисиците срещу бяс
Агенцията по храните започва есенна ваксинация на лисиците срещу бяс