НОВИНИ

Григор Димитров: Турнирът в Барселона е специален за мен

Григор Димитров
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:15, 19.04.2022
Чете се за: 04:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Григор Димитров сподели, че АТР турнирът в Барселона е специален за него и че се чувства в отлично състояние в мачовете си от надпреварата.

Българинът се класира директно за втори кръг, където утре ще се изправи срещу световния №52 Федерико Кория.

"Барселона е много, много специален турнир за мен. Живях тук доста години и всеки път, когато идвам, винаги се чувствам отлично на корта. Дано тази година също да изиграя добри мачове и да се наслаждавам на играта. В момента искам просто да дам всичко от себе си", заяви той в интервю за "Tennis TV" преди пред старта на надпреварата в Катуния.

Хасковлията записа именно тук първото си участие в ATP турнир.

"Мина доста време оттогава. Мисля, че беше преди 14 години. Помня, че тренирах на корта до мястото, където живеех, когато изведнъж някой дойде и ми каза: „Трябва да тръгваш, защото ти дадоха „уайлд кард“ за квалификациите“. Веднага си взех нещата и малко след това вече бях на корта. Освен това нерядко тренирам тук, така че имам доста истории, свързани с този турнир", обясни той.

Тенисистът изрази симпатиите си към мачовете на клей.

"Израснах на клей и затова смело бих могъл да кажа, че ми харесва да играя на тази настилка. Резултатите ми може би не са толкова постоянни, тъй като съм имал някои много добри, но и някои много лоши, но ситуацията е такава, каквато е. Клеят е много комплексна настилка и ако развиеш умението да се движиш добре по корта и да разчиташ играта, това определено ще ти помогне много. Това ще е едва втората ми седмица от сезона на клей, така че все още няма за какво толкова да мисля. Трябва просто да играя своята игра, и освен това всеки ден да се трудя упорито и да полагам усилията, необходими за добро представяне на тази настилка. Няма как да тренираш по 30-40 минути и да очакваш да се представиш добре. Необходимо е да прекараш няколко часа на клей, за да можеш да си на ниво за мача", коментира Димитров.

Той се върна и на последното си засега участие - в Монте Карло.

"До голяма степен седмицата беше доста обикновена, ако мога така да се изразя. Започнах подготовката си за сезона на клей малко по-късно от другите играчи и това ми помогна да установя на какво ниво съм и върху какво имам нужда да работя. Трябваше да се съсредоточа върху най-важните неща, тъй като имаше и много фактори, които са извън моя контрол. Казах на екипа ми, че трябва да се концентрираме върху това, което е необходимо да направим, и да видим какво ще се получи. След това малко по малко, ден след ден, изградих една много стабилна основа", продължи ракета №1 на България.

По традиция шампионът на турнира скача в басейн. Гришо не скри желанието си, че възнамерява да стори точно това.

"Това е интересен въпрос, тъй като по-рано днес с физиотерапевта ми минахме оттук и му казах: „Между другото, знаеш ли, че който спечели турнира, трябва да скочи вътре?“. Той помисли, че се шегувам, но му казах, че такава е традицията. Надявам се, че в неделя ще мога да скоча и да оцветя всичко в червено. Това е много готин ритуал, а освен това тази година ще има различен шампион, така че не бих имал нищо против да съм аз", завърши Григор Димитров.

Той ще започне участието си на турнира в Барселона в сряда (20 април) след 20.00 часа на корт "Ян Кодеш".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горски пожари в Аризона, стотици са евакуирани
Горски пожари в Аризона, стотици са евакуирани
Преди балотажа: Макрон и Льо Пен се готвят за предизборен дебат
Преди балотажа: Макрон и Льо Пен се готвят за предизборен дебат