НОВИНИ

Григор взе реванш от Джари и е полуфиналист на Мастърса в Шанхай

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:20, 13.10.2023
10335
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
григор взе реванш джари полуфиналист мастърса шанхай
Слушай новината

Най-добрият български тенисист Григор Димитров продължава с отличните си изяви на АТР Мастърс 1000 турнира в Шанхай и вече е в полуфиналите, след като в днешния ден надигра в два сета чилиеца Николас Джари.

Поставеният под №18 Гришо се наложи със 7:6(2), 6:4, за да запише първи успех над този съперник, вземайки и реванш за поражението от него на финала в Женева преди няколко месеца.

Днес в Шанхай обаче първата ни ракета беше безупречен срещу чилиеца, губейки само четири разигравния при вкаран първи сервис, като Джари така и не успя да стигне до точка за пробив, докато Григор реализира една от своите пет възможности за брейк.

По този начин Димитров се класира за своя първи полуфинал в Шанхай и общо девети в надпревари от сериите Мастърс.

Срещата на централния корт започна равностойно, като в началните минути и двамата тенисисти сервираха солидно, което закономерно означаваше, че и шансовете за пробив отсъстваха. Това се промени в шестия гейм, когато страхотен бекхенд на Григор и грешка на Джари осигуриха на нашето момче преднина от 0:30, а след двойна грешка на чилиеца нашето момче стигна и до първия си брейкбол в мача. Близо двуметровият латиноамериканец обаче намери сервиса си в този момент и с три бързи точки съумя да измъкне гейма. Това се оказа и последната възможност за пробив в първия сет, чиято съдба в крайна сметка трябваше да бъде решена в тайбрек. Дългият гейм започна отлично за Димитров, който бързо си осигури преднина от два минипробива и аванс от 5-1 точки, за да сложи точка на спора в тази първа част без особени проблеми след 7-2 точки в своя полза.

Вторият сет също можеше да стартира по мечтан начин за първата ни ракета, който имаше точка за пробив в откриващия гейм, но Джари отново я отрази и успя да вземе подаването си. Първият по-сериозен тест за Григор на негов сервис дойде в четвъртия гейм, когато той изостана с 0:30, но с четири безответни точки изравни резултата за 2:2. Така се стигна до седмия гейм в сета, в който нова порция неточности от чилиеца осигуриха на Димитров две точки за пробив, но отново южноамериканецът оцеля. При третия шанс пред нашето момче обаче Джари прати топката в аут и така първият пробив в мача стана факт. Гришо затвърди брейка за 5:3, след което в десетия гейм получи право да сервира за победата. В решителния момент ръката на българина не трепна и с комфортен гейм на 15 той затвори срещата след час и 39 минути на корта.

В спор за място на финала Григор Димитров ще се изправи срещу победителя от последния четвъртфинал в Шанхай, който противопоставя един срещу друг Андрей Рубльов и Юго Умбер. Сблъсъкът между двамата ще започне не преди 15:00 ч. българско време.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един учител е убит, а други двама - ранени при нападение в училище във Франция
Един учител е убит, а други двама - ранени при нападение в училище във Франция
СДВР е задържала 78 души за разпространение на наркотици в рамките на седмица
СДВР е задържала 78 души за разпространение на наркотици в рамките на седмица