Грипната ваксина ще бъде безплатна за хора на и над 65 години

от БНТ
15:33, 23.09.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
експертният съвет имунопрофилактика бива прибързва решението трета доза ваксина
Снимка: Архив
Слушай новината

Тази година 230 000 български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

През 2021 г. желаещите, навършили 65 години, ще могат да получат имунизация при своя общопрактикуващ лекар след средата на м. октомври.

Допълнително, след началото месец октомври, в аптечната мрежа ще бъдат осигурени още около 160 ваксини срещу сезонния грип.

От здравното министерство подчертават, че симптомите на сезонния грип наподобяват тези при COVID-19. Грипът също е респираторно заболяване, което протича с температура, възпалено гърло, отпадналост и кашлица. Заболяването с грип след прекарана коронавирусна инфекция би се отразило сериозно на възрастните хора, на гражданите с хронични и придружаващи заболявания, както и на бременните жени. За хората, преболедували COVID-19, чиято имунната система е значително отслабена, заразяването със сезонния грип крие големи рискове.

Съгласно кратката характеристика на ваксината срещу COVID-19, тя се прилага в отстояние от 14 дни от друга ваксина. Грипът е сезонна инфекция и трябва да се ваксинираме преди неговото идване. COVID-19 е пандемия, а ваксинацията срещу коронавирусната инфекция е възможна през цялата година, се казва още в съобщението на здравното министерство.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Георги Георгиев е новият председател на Столичния общински съвет
Георги Георгиев е новият председател на Столичния общински съвет
Бургас се присъедини към "зелените" градове на страната
Бургас се присъедини към "зелените" градове на страната