НОВИНИ

Гризман. Просто Гризман

Получава ли французинът дължимото на фона на играта и качествата си?

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
19:19, 11.01.2024
Чете се за: 06:55 мин.
Европейски футбол
антоан гризман
Слушай новината

Футболните привърженици вече свикнаха, че рекордите ще бъдат подобрени. Точно така. Рекордите. Не конкретизираме кои точно рекорди, просто защото заради натоварения календар и умопомрачителните умения на днешните играчи, е ясно, че ще се коригират върховите постижения за най-много мачове, най-много голове, най-много трофеи. На клубно ниво. На национално ниво. На треньорско ниво. Просто зрителят и ненаситното му око искат да гледат най-доброто от най-доброто и постоянно да става нещо, което да получава автоматично етикета "за историята".

И предстои да поговорим за един футболист, който със сигурност е сред най-ярките от началото на 21 век и ще остави зад гърба си солидно наследство, а след снощи също е притежател на (поне един) рекорд, след като стана голмайстор номер 1 в историята на Атлетико Мадрид.

Мосю Антоан Гризман. Познавате го добре, той стана световен шампион с Франция през 2018 г., спечели и Лигата на Нациите с "петлите" през 2021 г.. Гризман реализира срещу Реал Мадрид в Рияд в мач, който може би далеч не е най-важният за сезона на "дюшекчиите", но отбеляза негово лично постижение, което заслужава шумни аплаузи. С финес, с техника, с класа, с мисъл - французинът премина през няколко играчи на Кралския клуб преди да прати топката елегантно във вратата на съперника. Това беше неговият 174 гол с фланелката на Атлетико Мадрид, с което той задмина топреализатора на тима за всички времена - Луис Арагонес.

Гризман може и да остава в сянката на Мбапе в националния тим, може и да не стана мегазвездата на световния футбол, каквато вероятно феновете на Барселона очакваха след трансфера му на "Камп Ноу", но систематично продължава да трупа успехи зад гърба си. Два пъти беше на подиума за Златната топка - трети през 2016 и 2018, смятан за най-добрия играч в испанското първенство през 2023.

Получава ли всъщност Антоан дължимото на фона на играта и качествата си? Може би е трудно той да попадне в една класация заедно с другите си велики колеги от това поколение като Роналдо и Меси, защото от една страна той е труден за дефиниране. Или по-точно - постът му е труден за определяне. Той не е крило, не е централен нападател, не е втори нападател, не е плеймейкър. Той просто е офанзивен състезател, който е безкрайно издръжлив и интелигентен на терена и комуто може да се разчита, ако трябва отборът му да се защитава.

Точно затова треньорът му в Мадрид Диего Симеоне го цени толкова високо - заради трудоспособността му. Защото Симеоне чудесно знае, че не всички играчи са готови да се "изцапат" и да се забъркат в неприятности на игрището (Жоао Феликс да кажем). Освен това погледът на Гризман му позволява да е много ценен в организирането и изграждането на атаките, той може и да предостави последния пас за някое попадение. Играе добре във въздуха, шпагатите му не са за подценяване. Изобщо - комплексен играч, както гласи едно от модерните клишета.

Всички компоненти от играта са развити до чудесно ниво. И парадоксално или не - може би тук се корени проблемът Антоан да бъде често пренебрегван в класациите за "най-добър" - той не е сред най-добрите нападатели, крила или плеймейкъри, но същевременно е всяко едно от изброените. Истината е, че има и друг фактор, който му пречи - трофеите. Да, с Франция е световен шампион, но дългогодишната връзка с Атлетико го обрече на слава, но не и на множество купи, с които да се гордее. Той има зад гърба си една Купа на Краля, една Лига Европа и няколко Суперкупи (както по-горе написах - този трофей далеч не може да бъде третиран като най-ценния).

Трансферът му за повече от 100 милиона евро през 2019 в Барселона трябаше да го изстреля в друга орбита, но партньорството тогава с Меси и Суарес не се получи. Просто механизмът не започна да работи. Изглеждаше като заложник на системата на каталунците, а най-тъжното за французина беше, че без него в редиците си Симеоне и Атлетико вдигнаха трофея в Ла Лига и бяха провъзгласени за шампиони на Испания. На всичкото отгоре не след дълго Лионел Меси напусна храма на величието си - Барселона - а лошата финансова ситуация в Барселона принуди клуба да се раздели и с Гризман, който се завърна в Атлетико, където вече имаше настроения срещу него заради преминаването му при един от големите съперници в страната. Разбира се, прословутото му трудолюбие бързо накара привържениците да го обикнат отново, а последният сезон вероятно беше най-добрият в кариерата му със 17 гола и 22 асистенции.

Съвсем наскоро беше определен за играч на месец ноември в Примера дивисион, Атлетико премина успешно към фазата на елиминациите в Шампионската лига. И ето - рекордът за най-много голове дойде, с което и мястото в аналите беше подпечатано. Но за окончателното величие са нужни трофеи. Към които, можем да бъдем сигурни, Антоан Гризман неуморно ще се стреми.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още една американка подсили Монтана 2003
Още една американка подсили Монтана 2003
Владислав Панев: Австрия ни третира като втора ръка хора
Владислав Панев: Австрия ни третира като втора ръка хора