НОВИНИ

Хей, Джуд!

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
11:59, 05.05.2024
Чете се за: 06:32 мин.
Европейски футбол
джуд белингам отпадна състава англия последните два двубоя квалификациите евро 2024
Снимка: БТА
Слушай новината

На 26 август 1968 година светът за първи път чува превърналата се в легендарна песен на Бийтъл „Хей, Джуд“. Тридесет и пет години по-късно на бял свят се появява Джуд Белингам и надали родителите му в Стayрбридж са предполагали, че песента на Джон Ленън и компания ще бъде употребена близо две десетилетия по-късно от голям футболен клуб в чест на момчето им.

Но точно това се случи, когато англичанинът премина в Борусия Дортмунд. Новите му съотборници заедно с талисмана на отбора записаха видео, в което пееха песента, а в края на клипчето самият Белингам се появи в кадър и каза единствено: „Хей!“. Маркетинг на друго равнище.

Е, в Реал Мадрид не го посрещнаха с песни и фанфари, но сякаш знаеха, че са сключили сделка, с която ще се гордеят съвсем скоро и от която ще черпят солидни дивиденти в близкото и далечно бъдеще. И Кралският клуб вече може да се похвали с шампионската титла на Испания, за която определено съществена роля изигра новата им придобивка. Реал Мадрид надделя над Кадис с 3:0, а сетне видя как изненадата на сезона Жирона нанесе поредното унижение на Барселона и трофеят вече беше гарантиран.

Тимът на Карло Анчелоти доминира на домашна сцена, при това го прави доста осезаемо – с една единствена загуба през целия сезон от градския съперник Атлетико Мадрид, в серия от 28 последователни двубоя в испанския шампионат без поражение. Или иначе казано – напълно заслужена титла за столичани. И като всяка друга история на триумфа – и тази си има своя герой.

Играчът на сезона в Ла Лига може да бъде посочен и далеч няма да преувеличено, ако твърдим, че това е английският национал. Белингам вкара в дебюта си за отбора, вкара в дебюта си на „Сантиаго Бернабеу“, вкара победен гол срещу Барселона и двата мача през сезона, като и двете издания на „Ел Класико“ отбеляза в последните минути за огромно удоволствие на подкрепящите Реал. Но приносът му далеч не се изчерпва с 18-те гола в Ла Лига. Приносът му включва неуморното желание да играе из целия терен (както е модерно да се казва – box to box), да създава положения за съотборниците си, да изглежда уверен във възможностите си. Дори взискателните журналисти в Мадрид го определиха като „уникален и незабавен“.

В съблекалнята на Реал Мадрид човек може да открие толкова много звезди, че влиянието на Джуд заслужава дори още по-големи аплодисменти. Ще се съгласите, че е не е особено лесно за един 20-годишен чужденец да се настани удобно в тази съблекалня и моментално да получи водеща роля. Там са още Родриго и Винисиус Жуниор, които получават необходимата си свобода след напускането на Бензема, там са играчи като Хоселу и Диас, които през целия сезон имаха съществен принос с головете си за успехите на тима, там е човекът, ставал шампион във всяко едно от петте големи първенства на Европа като треньор – Карло Анчелоти. И тук дори не споменаваме дефанзивните играчи.

Антонио Рюдигер се радва на забележителна кампания, а вратарят Лунин получи своя звезден миг по време на четвъртфиналния реванш в Шампионската лига срещу Манчестър Сити.

Аплодисментите, разбира се, са и най-вече за Анчелоти, който успя да се справи с кризата в отбрана, където травми извадиха за по-голямата част от сезона Давид Алаба, Едер Милитао и Тибо Куртоа. И въпреки тяхното отсъствие защитата на Реал Мадрид е далеч пред всички останали като статистически показатели: най-важният сред тях – головете – показва, че мадридчани са допуснали само 22 гола в първенството в 34 срещи дотук, което е действително забележително. Да се върнем в съблекалнята: там са още близо 39-годишният маестро Лука Модрич, който логично вече е с по-периферна роля, но аурата му на победител няма как да не озарява „Бернабеу“; там е господарят на точните подавания Тони Кроос, който ще бъде лидер на Германия на домашното европейско първенство през това лято; там са част от звездите на френския национален тим Чуамени и Камавинга, за които успехът сякаш е даденост.

И на целия този фон Джуд Белингам успя да изпъкне още в първия си сезон. Ама така да изпъкне, че вече името му да бъде сред основните кандидати за „Златната топка“. Ако не ми вярвате – почакайте да видите какво ще се случи, ако Реал Мадрид спечели и „своя“ турнир до края на сезона – Шампионската лига.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служител на лабораторията на МВР катастрофира пиян във Велико Търново
Служител на лабораторията на МВР катастрофира пиян във Велико Търново
Добри са условията за туризъм в планините
Добри са условията за туризъм в планините