НОВИНИ

Хиляди излязоха на пропалестински протести в редица европейски градове

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:38, 18.11.2023
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Хиляди се включиха днес в редица европейски градове в демонстрации в подкрепа за палестинците и с призив за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Франс прес.

В Лондон се проведоха няколко митинга и шествие вместо голям кортеж, както беше предишните пет съботи. В една от проявите стотици души протестираха в района на офиса на лидера опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, който е упрекван, че отказва да призове за прекратяване на огъня в палестинския анклав. Подобно на премиера Риши Сунак и Стармър призова за хуманитарни паузи в конфликта, което ще позволи доставката на хуманитарна помощ.

Във Франция след първа вълна на забрана на пропалестинските протести, за трети пореден уикенд демонстранти преминаха в шествия в редица градове, в това число и в Париж под проливен дъжд. Според данни на организаторите на проявата във френската столица са се включили 60 000 души, а в цялата страна те са били общо 100 000 души. В шествието в Париж имаше и представители на левицата.

В Португалия хиляди демонстранти преминаха в Лисабон, призоваващи за "свободна Палестина".

В Амстердам имаше две демонстрации, провеждащи се на няколко километра една от друга. Участниците в първата призоваха за прекратяване на огъня в Газа, а тези в другата - за освобождаване на заложниците, държани от "Хамас".

В Женева 4000 души преминаха в шествие до "Площада на нациите пред европейската централа на ООН зад транспарант, който призоваваше: "Стоп на геноцида в Газа". Участниците в проявата запалиха и свещи и ги подредиха така, че да образуват картата на ивицата Газа. Те разгърнаха и голямо палестинско знаме.

В Полша няколкостотин души преминаха в центъра на Варшава в демонстрация под мотото: "Нито една бомба повече. Освободете Палестина". Те се събраха пред посолството на Израел във Варшава. Инциденти нямаше.

Около 4000 демонстранти излязоха на митинг в центъра на Берлин, за да протестират срещу ударите на израелските сили по ивицата Газа, предаде ДПА. Демонстрантите носеха палестински знамена, а някои бяха с куфии (традиционните карирани палестински черно-бели шалове). В началото на митинга, който тръгна от централната гара, се чуха възгласи "Свобода за Газа" и "Свобода за Палестина".

Имаше и скандирания "Германия финансира, Израел бомбардира" и "Прекратете геноцида". Организаторите използваха мегафони, за да обявят: "Искаме да живеем в мир с евреите". Те добавиха, че не подкрепят терористичните организации и убийствата, извършени в Израел.

В Истанбул стотина души се събраха на пропалестинска демонстрация пред израелското консулство.

Снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Усложнена е пътната обстановка на прохода Шипка
Усложнена е пътната обстановка на прохода Шипка
Илия Кузманов: СФС-МВР: Полицията отказва да е виновна за всичко в държавата
Илия Кузманов: СФС-МВР: Полицията отказва да е виновна за всичко в държавата