НОВИНИ

Хизбула атакува дома на Нетаняху, израелски удари в Газа

Мощни експлозии и въздушна тревога

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
13:18, 19.10.2024 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Дрон, изстрелян от ливанската шиитска групировка Хизбула, порази дома на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Часове по-рано той обеща помощта за Газа да бъде увеличена чувствително. Западните лидери, включително американският президент Джо Байдън, остават скептични за постигането на мир в палестинския анклав.

А върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че Хамас ще продължи да съществува дори след смъртта на лидера им Яхия Синуар.

Рано тази сутрин в северната част на Израел е обявена въздушна тревога. Чуват се мощни експлозии. От израелската армия съобщават, че системите за противовъздушна отбрана са успели да свалят най-малко два дрона, изстреляни от ливанската шиитска групировка Хизбула.

По-късно става ясно, че трети е поразил жилищна сграда - оказа се, че това е ваканционната къща на Бенямин Нетаняху в северния крайбрежен град Цезария. От пресслужбата на израелския премиер уточняват, че той не е бил в сградата, няма и други пострадали хора.

В същото време Израел продължава с кампанията си както на север в Ливан, така и на юг в Газа. Палестинските власти съобщават за най-малко 33 жертви и 85 ранени при израелски удари в гъстонаселения бежански лагер Джабалия.

Това е поредна атака в Северна Газа от началото на седмицата, а според палестинската страна броят на загиналите може значително да се увеличи. В Джабалия са потърсили убежище над 400 000 разселени палестинци.

Два дни след ликвидирането на лидера на Хамас Яхия Синуар върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че групировката няма да спре да съществува, нито ще бъде отслабена.

"Загубата му безспорно е болезнена, но Хамас остава жив и ще продължи да съществува. Той беше лицето на съпротивата и се опълчваше на агресорите. Неговите мъдрост и кураж стоят в основата на съкрушителния удар, който им беше нанесен на 7 октомври", каза аятолах Али Хаменей.

Американският президент Джо Байдън коментира, че въпреки смъртта на Синуар все още изглежда много по-реалистично да бъде постигнат мир в Ливан, отколкото в Газа. Ликвидирането на архитекта на атаката на Хамас от 7 октомври миналата година коментираха и двамата кандидати за Белия дом.

"Тази година станахме свидетели на кошмарни разрушения и смърт в Газа и Ливан. Сега, когато Синуар е мъртъв, се надяваме да видим обрат в хода на войната. Това е шанс войната в Газа да приключи и този шанс не бива да бъде пропускан", заяви Камала Харис, кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия.

"Той не беше добър човек и това се случва с хора като него. Сега вече всичко ще бъде по-лесно. По-лесно и да се говори с Нетаняху. Знаете ли - той ми се обади, да обади ми се, но още не съм разговарял с него", каза още Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия.

Въпреки първоначалната надежда, че войната може и да приключи след смъртта на лидера на Хамас, засега Израел не планира да се изтегля от Газа. Нетаняху нарече убийството на Яхия Синуар "началото на края на войната", но подчерта, че до освобождаването на заложниците бойните действия ще продължат.

След като от Вашингтон поставиха ултиматум на Тел Авив - или до 30 дни да подобрят хуманитарната ситуация в Газа, или ще спрат да получават военна помощ, Бенямин Нетаняху нареди поне по 250 камиона с хуманитарна помощ да бъдат допускани в Ивицата дневно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тен Хаг: Сър Алекс е Манчестър Юнайтед
Тен Хаг: Сър Алекс е Манчестър Юнайтед
ЦСКА откри новия сезон в НВЛ с победа
ЦСКА откри новия сезон в НВЛ с победа