НОВИНИ

Христо Иванов: Ако отстъпим пред ултиматума на Митрофанова, ще се създаде по-голям проблем

христо иванов отстъпим ултиматума митрофанова създаде голям проблем
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:32, 01.07.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Идеята да приемем ултимативния тон, с който г-жа Митрофанова се опитва да наложи на България да си промени взетото решение, само ще създаде още по-голям проблем. Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов по темата за ултиматума, поставен от посланика на Руската федерация във връзка с обявяването на 70 дипломати за персона нон грата.

Той определи призивите за промяна на българското решение като изключително вредни за националните интереси на страната.

“Не можем да отстъпим от това решение и това е въпрос на национален интерес. То трябва да бъде подкрепено. Трябва да го използваме като послание към Руската федерация: ако оттук нататък искат да развиват отношения с България, са добре дошли. Но това трябва да става на изключително равноправна основа. Това е единственият път напред, който имаме и който виждаме”, заяви Иванов.

“Стигнахме до тази ситуация след твърде дълго ясно или неявно капитулантство в отношенията си с Русия”, обобщи той по време на дебатите в Народното събрание.

Според него ултиматумът на руския посланик Елеонора Митрофанова идва като резултат от възприятието, че България трябва по най-различни начини да бъде поставена в неравноправни отношения с Русия.

“Руската федерация дълги години възприема ескалираща агресивна позиция, използва икономически, енергийни и други интереси, най-различни средства за влияние, хибридна война, за да налага своята воля на това, което се опитва да заяви като свой периметър на влияние, в който включва и България”, заяви Иванов.

“Това е дългогодишен фундаментален проблем в отношенията между България и Руската федерация. Той ескалира особено след руската агресия в Украйна”, каза той.

“Факт е, че поредица от правителства и институции в последните години започнаха да се опитват да адресират този проблем. Факт е също така, че особено след началото на войната на фона на дългогодишния твърде наведен подход към Русия, ние трябваше да адресираме проблема чисто количествено, тъй като отношенията между България и Русия не изискват такова масирано присъствие на дипломати”, добави той.

Христо Иванов заяви, че решенията за броя на дипломатите се взимат от политическа целесъобразност от всяка държава. Също така за обявяването на персона нон грата не е необходимо да се предоставят доказателства.

“Ако капитулираме пред ултиматума, който г-жа Митрофанова се опитва да ни наложи, всъщност ще влошим още повече ситуацията на неравнопоставеност, от която тя изхожда в цялата си дейност в България”, добави той.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое завърши контролите с равенство срещу Литекс
Берое завърши контролите с равенство срещу Литекс
Искането на Костадинов за спешен КСНС е внесено в президенството
Искането на Костадинов за спешен КСНС е внесено в президенството