НОВИНИ

Христо Иванов внесе сигнал до всички прокурори за първия изтекъл запис, за който се твърди, че е с Борисов

христо иванов внесе сигнал всички прокурори първия изтекъл запис твърди борисов
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:45, 03.08.2020
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Сигнал до прокуратурата за разследване на съдържанието на първия запис, за който се твърди, че е с Борисов подаде лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

Той подчерта, че сигналът е до всички прокурори, защото трябвало да бъдат разследвани и твърдения на Борисов за съгласуване на акции с прокуратурата, което засягало бившия главен прокурор Сотир Цацаров и настоящия Иван Гешев.

„Днес внасяме сигнал отново до всички прокурори компетентни да се сезират, с който искаме да бъде проверено съдържанието на аудиозаписите цялата поредица, която беше изтекла в медиите. Днес прокуратурата съобщи, че има проверка за това кой е направил тези записи. Това по никакъв начин не е достатъчно и адекватно“, каза Иванов преди да влезе в Съдебната палата.

Той поиска да припомни, че по същия начин беше „практически прикрито съдържанието на предишни подобни записи, които станаха известни като „Ало, Ваньо“ и „Яневагейт“, разговорите между Ченалова и Янева“. „Прокуратурата тогава провери само кой е направил тези записи, но не и съдържанието им. И от тази гледна точка днешното съобщение на прокуратурата е изключително притеснително, защото говори по-скоро за намерения за прикриване на съдържанието“, заяви той.

Христо Иванов заяви, че има един голям проблем в съдържанието на първия запис, за който вече има две чуждестранни експертизи, които установяват, че той не е манипулиран.

„И този проблем е, че Борисов в този първи запис разказва, че е обсъждал с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и тогавашния зам.-главен прокурор Иван Гешев – настоящ главен прокурор, конкретни акции, които се случват в контекста на политическа предизборна кампания. Това е възможно всъщност да осъществява редица състави от НК за злоупотреба с правомощия, употреба на влияние, да нарушава разделението на властите, да нарушава разделението на функционалната компетентност между политическото ниво и оперативното ниво в службите, което също е гаранция за това, че правомощията на службите няма да бъдат използвани за постигане на политически цели. Особено, когато става дума в контекста на предизборна кампания, тоест става дума и за нарушение на честността на изборите, чрез използване на влияние върху прокуратурата и чрез използване на службите“, каза той.

Иванов подчерта, че това е изключително притеснителна възможност, която трябва да бъде много внимателно проверена. „И в контекста на конституционното решение, което обяви, че всеки прокурор можел да разследва главния прокурор и главният прокурор в момента пърха от селце на селце и паланка на паланка и разпространява опорките, че видите ли, той не бил недосегаем, нека да видим дали е недосегаем. Това е пореден сигнал, с който искаме да проверим ще се намери ли един прокурор, който да провери дали тогавашният главен прокурор и настоящият главен прокурор, а тогавашният заместник-главен прокурор, заедно с премиера са планирали операции, които всъщност да обслужват политическите цели на управляващите“, заяви Христов Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
26-и ден на антиправителствени протести: Три столични кръстовища остават блокирани
26-и ден на антиправителствени протести: Три столични кръстовища остават блокирани
МВнР припомня: Влизането в Гърция с PCR тест остава в сила поне до 15 август
МВнР припомня: Влизането в Гърция с PCR тест остава в сила поне до 15 август