НОВИНИ

Хуманитарни паузи за ваксинация в Газа

Целта е да бъдат ваксинирани 640 000 деца под 10 години в анклава

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:26, 30.08.2024
Чете се за: 01:37 мин.
По света
десетки хиляди палестинци евакуират хан юнис ивицата газа оон хората капан
Снимка:
Слушай новината

Израел се е съгласил на няколко тридневни хуманитарни паузи, които ще позволят ваксинация срещу полиомиелит на деца в ивицата Газа. Това казаха от Световната здравна организация.

Целта на кампанията е да бъдат ваксинирани 640 000 деца под 10 години в анклава. Уговорката е първата тридневна пауза да започне на 1 септември в централна част на Газа. А режимът на тишина да бъде от 6.00 до 15.00 ч. следобед местно време.

Ще последват още две тридневни хуманитарни паузи, за да се обхванат южните и северните части на палестинската територия. От Световната здравна организация предупредиха, че е възможно да поискат удължаване на тези паузи, ако видят, че не успяват с темпа на ваксинация. Решението за хуманитарните паузи идва след международен натиск срещу Израел и заради частично парализирано палестинско бебе, което е първият случай на полиомиелит в Газа от 25 години Рик Пийперкон, Световна здравна организация.

"Приветстваме предварително поетия ангажимент от двете страни за специфични хуманитарни политики по време на кампанията. Призоваваме за прекратяване на сраженията, за да може децата и семействата им безопасно да стигнат местата, където са нашите служители, и да получат ваксина срещу полиомиелит", каза Рик Пийперкон, Световна здравна организация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без паника: Няма как да избухне епидемия от Западнонилска треска
Без паника: Няма как да избухне епидемия от Западнонилска треска
Служебният премиер представя кандидатурите за еврокомисар
Служебният премиер представя кандидатурите за еврокомисар