НОВИНИ

Хванаха служителка на КАТ в схема за предупреждения на пътни проверки

живо пътна полиция нова акция контрол товарните автомобили автобуси
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 03.09.2021
12977
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Името на служителка в сектор "Пътна полиция - Бургас" се появи в схема за ранно предупреждение за проверки на пътя с участието на униформени и други хора. Системата действала от 3 януари до 18 май миналата година, преди да бъде разпоредена проверка от Дирекция "Вътрешна сигурност".

В група във Вайбър, полицаи споделяли в реално време информация за точките, на които КАТ снима за превишена скорост. Така, участниците в чата имали възможност да научат в колко часа, на коя дата и къде точно ще бъдат разположени триногите. Своевременно били известявани и за скоростните режими.

В групата били включени 189 настоящи служители на МВР и 39 представители на синдикални организации от Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Плевен и Ловеч, които информирали по списък 52 физически и юридически лица, извън системата на вътрешното министерство.

Това става ясно от решение на Бургаския административен съд по внесена жалба от служителка от сектор "Пътна полиция" в МВР-Бургас.

За периода 21 януари - 18 май, според разпечатките, от телефонния ѝ номер били изпратени общо 16 съобщения във Вайбър, които съдържали данни за типа автоматизирани технически средства за контрол на скоростта, имената на различни улици на територията на Бургас, на различни километрични показатели на пътища първи и втори клас от републиканската пътна мрежа, наименования на местности, както и часови период за проверките.

В посочените дати и времеви периоди, действително се осъществявал контрол, а това представлявало служебна тайна. След извършената вътрешна проверка, полицейската инспекторка била наказана с порицание.

Тя оспорва в съда, твърди, че санкцията е незаконосъобразна, настоява да бъде отменена и претендира за разноски. Искането ѝ е отхвърлено от магистратите, като решението не подлежи на обжалване.

Текст: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри на ЕС обсъдиха ситуацията в Афганистан
Външните министри на ЕС обсъдиха ситуацията в Афганистан
България с пет медала на „Златната ръкавица” във Войводина
България с пет медала на „Златната ръкавица” във Войводина