НОВИНИ

И БК Академик Пловдив приветства идеята за връщане на зала "Строител" на Община Пловдив

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
15:51, 25.10.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
зала
Слушай новината

Баскетболният Академик Пловдив също застава зад идеята Община Пловдив да си върне владението на зала "Строител", която в момента е частна собственост, съобщиха от клуба. По-рано днес стана ясно, че и волейболният Марица подкрепя идеята.

„Приветстваме идеята Община Пловдив да си върне владението на зала Строител, тъй като ние сме един от клубовете, които са потърпевши от липсата на такива съоръжения в града“, заявява президентът на клуба Васил Врачев.

По думите му, в Пловдив има само две лицензирани спортни зали, които отговарят на изискванията за провеждане на състезания от календара на баскетболната федерация – "Колодрума" и "Сила".

„Колодрума обаче е твърде голяма за мачовете от вътрешното първенство, а когато зала "Сила" е заета с провеждането на други мероприятия, ние буквално трябва да играем извън Пловдив. Така се случи преди няколко години, когато изиграхме 5-6 мача в Перущица и това се отрази на резултатите ни, без да говорим за финансовата страна на тези пътувания“, допълва Врачев.

В Академик тренират общо 12 отбора при подрастващите, които също няма къде да се изявят при участието си в турнири. Това е причината в началото на есента пловдивските таланти да домакинстват в мача си срещу бургаските си връстници в залата в Стара Загора. Подобно е положението и с мъжкия тим, който подреди началото на програмата си с четири поредни гостувания заради невъзможността да е домакин предвид ангажираността на зала "Сила".
 
„Зала "Строител" години наред е съвместявала успешно тренировки и състезания по баскетбол и по волейбол. Тук са играни едни от най-паметните мачове на Академик в годините, когато и аз съм бил състезател, тук бе и бенефиса на незабравимата Пенка Стоянова. Уверен съм, че ако Община Пловдив си върне собствеността и стопанисването на залата, тя отново ще стане притегателен център за привържениците на баскетбола и волейбола в града, а наоколо има и много подходяща инфраструктура за други спортни дейности – има парк, тенискортове и открити игрища за стрийтбол“, казва още Васил Врачев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спират големия строителен проект, свързан с пробива до Водната палата в Пловдив
Спират големия строителен проект, свързан с пробива до Водната палата в Пловдив
Започна делото за данъчни измами срещу семейната компания на Доналд Тръмп
Започна делото за данъчни измами срещу семейната компания на Доналд Тръмп