НОВИНИ

И по празниците: Засилени проверки за спазване на мерките и носене на маски в търговските обекти

празниците засилени проверки спазване мерките носене маски търговските обекти
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 18.12.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Слушай новината

Засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки и носене на лични предпазни средства в търговски обекти, магазини, хранителни и нехранителни вериги ще извършват екипите на СДВР, Столичната РЗИ и Столичен инспекторат. Проверките ще продължат преди и по време на празничните дни. Това реши на заседание днес Софийският оперативен щаб.

Съвместните екипи ще следят за:

  • спазване на дистанция
  • носене на предпазни средства от клиенти и търговци
  • организацията пред и в търговските обекти и пазари

В София, въпреки че има лек спад на броя на хоспитализираните, все още се задържа висок броят на настанените в интензивни отделения, което ни кара да продължим със засиления контрол за спазване на мерките, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Екипите на Столичната РЗИ извършват проверки и в момента на терен, като само за вчерашния ден са съставени 5 акта в търговски обекти и хранителни вериги, съобщи д-р Данчо Пенчев – директор на Столичната РЗИ. Констатирани са недобра организация пред магазини и липса на лични предпазни средства и на дистанция.

Екипите на Столичен инспекторат заедно с Общинска полиция тази седмица са извършили над 3439 проверки на търговски обекти и вериги. Съставени са 8 акта за неспазване на изискването за носене на маска.

Старши комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР съобщи, че екипите на СДВР през последната седмица са съставили 258 предупредителни протоколи, 140 полицейски разпореждания, 71 акта по Закона за здравето. Проверени са и 2961 карантинирани лица.

Продължава и контролът за спазване на мерките и в градския транспорт от служители на СДВР, Общинска полиция, "Центъра за градска мобилност" и дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община. Само общинска полиция е съставила над 30 предупредителни протоколи и 7 акта по Закона за здравето в градския транспорт за последните дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посолство на Русия: Запазваме право на ответни мерки
Посолство на Русия: Запазваме право на ответни мерки
Пореден руски дипломат е обявен за персона нон грата у нас. Какво и за кого е шпионирал?
Пореден руски дипломат е обявен за персона нон грата у нас. Какво и за кого е шпионирал?