НОВИНИ

И Сарафов, и Цацаров отказаха да се явят на изслушване пред комисията за Нотариуса

По-рано Иван Гешев също отказа за се яви пред парламентарната комисия

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:23, 02.04.2024 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
случвало частния съдийски клуб ръководен нотариуса
Слушай новината

Борислав Сарафов и Сотир Цацаров не се явиха в комисията "Нотариуса". В началото на заседанието Никола Минчев съобщи, че двамата са изпратили писма, с които отказват поканата да бъдат изслушани.

По-рано през седмицата и Иван Гешев изпрати писмо, с което уведоми комисията, че не в страната и е готов да се яви пред комисията след 10 април, когато вече ще бъде в България.

В писмото на Сотир Цацаров се казва, че е изслушан от Прокурорската колегия на ВСС, където е изложил фактите, които са му известни. Заявява, че не познава Мартин Божанов и няма какво да каже за него.

В писмото до председателя на комисията Никола Минчев Борислав Сарафов изтъкна, че след встъпването му в длъжност като главен прокурор са предприети активни действия по изясняване ролята на Мартин Божанов и негово нерегламентирано въздействие в служебната дейност на действащи магистрати. Сарафов напомня за проверката, която възложи в Софийска районна прокуратура и призивите към ръководителя ѝ Невена Зартова да подаде оставка.

Изтъква и, че е възложил проверка на всички прокурорски преписки следз установена справка от 2020 г., установяваща „допуснати груби закононарушения“ от страна на наблюдаващите прокурори по двете досъдебни производства на Специализирана прокуратура, свързани с казуса „Осемте джуджета“.

"Бих искал да поясня, че съгласно чл. 84, т. 16 от Конституцията не разполагам с правомощия да предоставя детайлна информация по конкретни преписки и досъдебни производства.

Същевременно с оглед приетия от 49-ото Народно събрание Закон за изменение и допълнение на Конституцията, обн. в ДВ бр. 106 от 22.12.2023 г., правомощията на главния прокурор бяха ограничени в значителна степен и в качеството ми на и.ф. главен прокурор не разполагам с информация по относими към предмета на дейност на Комисията преписки и досъдебни производства", посочва Сарафов.

Той изтъква, че намирам за абсолютно неприемливо отправянето на неподкрепени с факти и доказателства коментари и обвинения към българските магистрати от страна на част от народните представители във формата на временната парламентарна комисия.

"В рамките на проведените до момента заседания магистрати бяха унижавани публично с цел постигане на лични, политически и други интереси. Нещо повече, някои от народните представители открито преминават границите на добрия тон и възпитание.

Убеден съм, че представляваната от мен институция ще даде отговор на поставените от обществеността и народните представители въпроси, като изнесените в публичното пространство факти ще бъдат проверени със средствата на наказателния процес и при спазване на принципите за обективност, всестранност и пълнота на разследването", се казва в писмото на Сарафов.

По информация на БНТ бившият главен прокурор Сотир Цацаров също е отклонил поканата да участва в изслушването пред парламентарната комисията по казуса "Нотариуса".

Преди дни стана ясно, че поканата е отклонил и бившият главен прокурор Иван Гешев, който е обяснил отказа си с ангажименти в чужбина.

Комисията "Нотариуса" ще покани отново на изслушване Борислав Сарафов, Сотир Цацаров, както и Иван Гешев.

В комисията е постъпил отговор от МВР дали Божанов е бил сътрудник на МВР, но отговорът е класифициран с гриф и е достъпен само в секретното деловодство. Комисията ще покани на изслушване и ръководството на МВР, но в закрито заседание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аякс отстрани новия си изпълнителен директор
Аякс отстрани новия си изпълнителен директор
Дете загина, а други две са тежко ранени след като 12-годишен откри стрелба във Финландия
Дете загина, а други две са тежко ранени след като 12-годишен откри стрелба във Финландия