Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Икономическото министерство пита бизнеса колко ще му струва приемането на еврото

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:35, 18.11.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
икономическото министерство пита бизнеса струва приемането еврото
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Министерството на икономиката и индустрията пусна анонимна анкета към бизнеса, в която пита предприятията дали са готови за еврото. Целта е да се обобщят резултатите и да се идентифицират проблемите на фирмите от преминаването от една валута към друга.

Сред въпросите, които задава ведомството е колко ще струва на фирмата промяната на софтуера, така че счетоводството ѝ да се води в евро. Около пет месеца цените на стоките и услугите у нас трябва да бъдат в двете валути - лева и евро. Въпросът е, дали фирмите имат възможност да го направят. Допълнително предизвикателство за бизнеса ще бъде, че хората ще могат да се разплащат в една от двете валути по техен избор.

Сред предимствата, които Министерството открива е, че може би компаниите ще спестят трансакционни разходи заради преминаването към европейската валута.

Ведомството се интересува и от препоръките на компаниите, така че преходът да е максимално плавен.

В момента България се намира в т.нар. чакалня за Еврозоната - валутния механизъм ЕРМ 2. С решение на Народното събрание, страната ни е приела, че ще приеме еврото от 1 януари 2024 година. В момента обаче България не е готова, включително иституционално за тази стъпки. Не отговаря и на всички Маастрийхски критерии за приемане в Еврозоната. Инфлацията ни е над разрешената.

Само преди седмица управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев предупреди, че страната ни закъснява ужасно по изпълнение на плана за присъединяване на Еврозоната. Той призова депутатите да се забързат ако искаме да спазим срока. В противен случай, няма да може да приемем европейската валута в срока, който сме си поставили.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Европейската шампионка Севда Асенова беше наградена от кмета на Русе
Европейската шампионка Севда Асенова беше наградена от кмета на Русе
Бащата на изчезналия Александър обяви 100 000 лева награда за намирането му
Бащата на изчезналия Александър обяви 100 000 лева награда за намирането му