НОВИНИ

Има ли проблем с прегледите при специалисти в Благоевград?

bnt avatar logo
от БНТ
16:14, 03.12.2020
Чете се за: 01:08 мин.
Регионални

Лични лекари и пациенти от Благоевград ни сигнализираха, че голяма част от специалистите в града не работят и няма кой да ги прегледа.

В болничен или в отпуск са част от кардиолозите, ендокринолозите, и ортопедите.

Има ли опасност жителите на Благоевград да останат без медицинска помощ разказва Ирина Николова.

Пациенти с хронични заболявания, идвайки на преглед при лекари специалисти, които работят в поликлиниката в Благоевград, остават изненадани от факта, че кабинетите са затворени, а медиците ги няма.

Пред част от кабинетите на специалистите има бележки, че не работят, защото са в отпуск или поради други причини. Някои от тях ще отсъстват чак до средата на декември.

Пред някои от кабинетите има оставени телефони за връзка с лекарите. Част от пациентите си запазват часове за след няколко седмици, тъй като държат да се консултират със специалист, който е проследявал състоянието им във времето назад. Надяват се, че до тогава няма да се влошат.

Виктория Каракакостова, личен лекар: Неглижират се хроничните заболявания за сметка на страха от коронавирус и това води до пропуснати инфаркт на миокарда, инсулти.

Работата на личните лекари също е затруднена, защото не знаят при кой специалист да изпратят пациентите си, след като им издадат направления.

Виктория Каракостова - личен лекар: Обяснимо е, защото и Специализираната извънболнична медицинска помощ, и личните лекари са хора на една възраст - над 50 години в голямата си част, и се страхуват най-вероятно да контактуват с пациенти. Ние не знаем в клиничните кабинети на какъв пациент попадаме, когато той идва за преглед с едно заболяване, дали не си носи коронавирус със себе си. Може би това е причината, но има много пациенти, които се
връщат.

Част от пациентите са готови да пътуват и до други градове, ако не намерят кой да ги прегледа в Благоевград.

От Регионалната здравна каса в Благоевград обясниха, че липса на специалисти няма. От общо 140 отсъстват само 25, а те се заместват от техни колеги. Пациентите, след като получат направление от личните си лекари, могат да се свържат с всеки един специалист, който има сключен договор със здравната каса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев призова Планът за възстановяване да не се превръща в средство за усвояване на финанси
Радев призова Планът за възстановяване да не се превръща в средство за усвояване на финанси
Запалиха светлините на елхата пред Рокфелер център
Запалиха светлините на елхата пред Рокфелер център