Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Има риск за навременната доставка на машините за гласуване зад граница

от БНТ
10:27, 23.03.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
започна изпращането машините гласуване чужбина
Слушай новината

Министерството на външните работи е обезпокоено, че все още не е получило достъп до машините за гласуване, които трябва да изпрати в най-натоварените ни секции зад граница за вота на 2 април. Това заяви на брифинг постоянният секретар на МВнР Иван Кондов.

"Изпитваме доста сериозно безпокойство, защото все още нямаме достъп до машините, а вече сме много близо до изборите. Обикновено получаваме достъп до тях 15-20 дни преди вота и няма проблеми. Сега, обаче, не можем на 100% да гарантираме доставката на машините особено до по-далечните секции в САЩ и Канада", каза Кондов.

Той уточни, че дори МВнР да не успее да изпрати машини за гласуване до всички набелязани секции, това няма да повлияе на изборния процес, защото има възможност и за гласуване с хартиена бюлетина.

На изборите на втори април ще бъдат открити 738 избирателни секции зад граница в 62 държави. Най-много секции ще има в Турция - 162, във Великобритания - 118 секции, в Германия - 74, в Испания - 64, в САЩ - 56.

В 245 секции зад граница е планирано поставянето на машини за гласуване. Най-много - 97 от тях, са в Турция, 36 в Германия и 35 във Великобритания.

Според новите изисквания на Изборния кодекс във всяка една секция ще има представител на държавата, заради което ще бъдат командировани 534 души от София. Останалите места ще бъдат попълнени от служители на дипломатическите и консулските ни представителства. Около 1900 са партийно заявените места в секционните избирателни комисии. 1500 места ще бъдат предоставени на общностите ни от чужбина - за българи, които живеят в конкретните държави.

Адресите на секциите са публикувани на сайта на МВнР, но те може да се променят поради проблеми с местоположението. Затова от МВнР призовават българските граждани в деня на изборите да консултират окончателния адрес на секцията преди да отидат да гласуват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Почина художникът Драган Немцов
Почина художникът Драган Немцов
Джа Морант се завърна и помогна на Мемфис да победи Хюстън
Джа Морант се завърна и помогна на Мемфис да победи Хюстън