НОВИНИ

Има задържан след опита за палеж на шатра на Орлов мост. Блокадата остава

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:06, 01.08.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Напрежение в 24-ия ден на антиправителствени протести. Имало е среднощен опит за палеж на една от шатрите на блокирания вече четвърто денонощие Орлов мост. Пострадали няма.

Възникнали са обаче словесни престрелки между граждани и демонстранти.

Около 10 ч. на място дойде друг гражданин, който се опита да влезе в пререкания с протестиращите, но беше изведен от палатковия лагер.

Демонстрантите разказват че, след 2 ч. през нощта, двама мъже са направили опит да запалят една от шатрите. До сблъсъци не се е стигнало. Полицейските служители са се намесили веднага.

Петър Недевски: Човекът, който се е опитал да подпали шатрата е задържан. В момента с другия органите на реда водят някакъв разговор.

Това е трети случай на напрежение между протестиращи и граждани, за по-малко от денонощие, след като вчера на Орлов мост бившият пиар на екскметицата на "Младост" Десислава Иванчева - Петър Кърджилов беше задържан след спречкване с възрастна жена.

Петър Недевски: Идват някакви пияни, които по цяла нощ са пили. Виждат, че тук има струпване на хора интересно им е. Присламчват се почват да правят зулуми. Носи се слух и за платени провокатори, които ще търсят конфронтация.

Рано тази сутрин демонстрантите приеха правила за ред. Те ще трябва да се спазват от хората, които решат да се присъединят към блокадата.

Георги Георгиев, "БОЕЦ": Без запои и без алкохол. Тук сме се събрали с ясна цел. Без подаване на провокации.

А иначе и тази сутрин дойдоха хора, които отмениха част от протестиращите. Сред тях е и Александър Макавеев, който е студент по химия, завърнал се от Великобритания.

Александър Макавеев, студент по химия: Гледаме да се хидратираме. Има много хора, които ни помагат с вода с провизии. Вярвам, че има смисъл да сме тук.

Протестиращите заявиха, че блокадата остава ефективна и ще се пропускат само линейки.

Движението в центъра на София остава затруднено, заради продължаващите блокади. Освен на Орлов мост, блокада има и на бул. "Цар Освободител" в триъгълника на властта.

Довечера, в 24-ия ден от протестите, ще се състои традиционното събиране на пл. "Независимост", а майките от "Системата ни убива" организират протестно автошествие от Министерския съвет до Банкя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестно автошествие във Варна
Протестно автошествие във Варна
Локализирани са пожарите в Хасковско
Локализирани са пожарите в Хасковско