НОВИНИ

Инфлацията във Великобритания се покачи до нов 40-годишен връх през юли

вот доверие британското правителство следващият премиер великобритания
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:02, 17.08.2022
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Според официални данни британската инфлация се е покачила до нов 40-годишен връх през юли заради повишаването на цените на хранителните продукти, което задълбочава кризата, тъй като страната е изправена пред перспективата за рецесия.

Индексът на потребителските цени се повиши до 10,1 % през миналия месец от 9,4% през юни - 40-годишен рекорд по това време, съобщи Службата за национална статистика.

По-рано този месец Английската централна банка предупреди, че тази година инфлацията ще се покачи до малко над 13%, което е най-високото ниво от 1980 г. насам.

Тя също така прогнозира, че страната ще навлезе в рецесия, която ще продължи до края на 2023 г., като официалните данни от миналата седмица показаха, че британската икономика се е свила през второто тримесечие.

"Разбирам, че времената са трудни и хората са притеснени от повишаването на цените, с което се сблъскват страните по света", заяви финансовият министър Надим Захауи след публикуването на последните данни за инфлацията.

"Контролирането на инфлацията е мой основен приоритет и ние предприемаме действия чрез силна, независима парична политика, отговорни решения за данъците и разходите и реформи за повишаване на производителността и растежа", каза Захави.

Той заяви, че правителството "помага, където може", чрез своя пакет от мерки за подкрепа в размер на 37 млрд. паунда.

Великобритания е изправена пред криза, свързана с разходите за живот, като стойността на заплатите намалява с рекордни темпове.

Влошаващата се икономика ще бъде поета от наследника на министър-председателя Борис Джонсън, след като той напусне поста си следващия месец, като колегите му консерватори Лиз Тръс и Риши Сунак се борят да поемат управлението.

На последното си заседание централната банка повиши основния си лихвен процент с 0,50 процентни пункта до 1,75%, което е най-голямото повишение от 1995 г. насам.

Ходът на Английската централна банка е отражение на агресивната парична политика на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка през миналия месец, тъй като светът се надпреварва да охлажда горещата инфлация, подхранвана от нахлуването на Русия в Украйна.

Статистическата служба на Обединеното кралство съобщи, че "най-големите движения" в индекса на потребителските цени през юли идват от храните.

Хлябът и зърнените храни са допринесли най-много за поскъпването на храните, следвани от млякото, сиренето и яйцата.

Повишенията се отразиха в по-високите цени на храните за вкъщи, заяви главният икономист на ONS Грант Фицнер.

"Повишаването на цените на други основни стоки, като например храна за домашни любимци, тоалетни ролки, четки за зъби и дезодоранти, също повиши инфлацията през юли", добави той.

Цените на пакетните почивки и на самолетните билети също се повишиха поради по-голямото търсене, каза Фицнер.

Разходите за суровини и стоки, които напускат фабриките, продължиха да се увеличават.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепремиерът Атанас Пеканов: България ще придвижи първото искане за плащане по ПВУ до края на месеца
Вицепремиерът Атанас Пеканов: България ще придвижи първото искане за плащане по ПВУ до края на месеца
Александра Начева ще се бори за финал в тройния скок в Мюнхен
Александра Начева ще се бори за финал в тройния скок в Мюнхен