НОВИНИ

Инициативният комитет за запазване на 3 март като национален празник изпрати писмо до партиите

инициативният комитет запазване март национален празник изпрати писмо партиите
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:59, 06.12.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Инициативният комитет за запазване на националния празник на Република България - 3 март изпрати писмо до партиите в Народното събрание и тези, които са минали прага от 1% на последните парламентарни избори. Това съобщиха от инициативния комитет.

В писмото си те настояват за ясна позиция по отношение на националния празник и идеите за неговата промяна, залегнали в промените в Конституцията на България, които ще бъдат гледани от Народното събрание, както и по отношение на събирането на подписи за референдум с въпроса: „Съгласни ли сте 3 март да продължи да е националният празник на Република България“.

На 21 септември от инициативния комитет внесоха в парламента уведомление за организиране на подписка за провеждане на национален референдум. Основният мотив за учредяването на комитета е възникналият обществено-политически дебат относно намеренията да бъде променен националният празник на страната. От ИК изразяват убеденост, че толкова важен въпрос като националния празник трябва да бъде решен именно чрез прякото участие на гражданите.

„В третия месец от провеждането на подписката имаме всички основания да смятаме, че предложението за провеждане на такъв референдум ще набере необходимия брой валидни подписи и ще бъде внесено за обсъждане и решаване от народните представители“, заявиха от инициативния комитет.

В писмото от ИК призовават партиите и коалициите ясно и публично да изразят позицията си към предложението за провеждане на този референдум.

В анонсираните от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предложения за промени в Конституцията е залегнала промяна на националния празник на страната от 3 март на 24 май. Крайният срок за внасяне на подписката в парламента изтича на 21 декември 2023 г. В инициативата участват политици, общественици, учени, журналисти, спортисти, представители на неправителствения сектор и обществени фигури.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души пострадаха при инцидент във фармацевтична фирма в Казанлък
Трима души пострадаха при инцидент във фармацевтична фирма в Казанлък
Извънредният изборен конгрес на БФС ще се проведе на 15 март
Извънредният изборен конгрес на БФС ще се проведе на 15 март