НОВИНИ

Испания надви Германия след дузпи и защити европейската си титла по футбол при девойките до 19 г.

Борил Гочев
от Борил Гочев
21:15, 30.07.2023
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
испания надви германия дузпи защити европейската тила футбол девойките
Слушай новината

Отборът на Испания е новият стар европейски шампион по футбол за девойки до 19 години, след като във финала на тазгодишния шампионат, който се проведе в Белгия, състезателките на "Ла Фурия" се наложиха с 3:2 срещу Германия след изпълнение на дузпи.

В хода на редовното време и продълженията двата тима така и не успяха да си отбележат гол, а най-близо бяха испанките в 89-ата минута, когато удар на Лусиа Коралес се отби от страничния стълб на германската врата.

Любопитното е, че тази ситуация дойде в момент, в който отборът на "Ла Фурия Роха" беше с човек по-малко, тъй като няколко минути по-рано Лусия Морал получи тежка контузия, като се наложи дори да бъде изнесена на носилка от терена.

Селекционерката Сониа Бермудес обаче вече бе използвала всичките си позволени спирания на играта и така нейния състав трябваше да доиграе редовното време с 10 души, но въпреки това младите испанки се справиха и в началото на продълженията в игра влезе Ерика Гонзалес, възстановявайки численото равенство.

В допълнителните 30 минути до гол така и не се стигна и това означаваше, че шампионът трябва да бъде определен след изпълнения на дузпи.

При изстрелите от бялата точка първи трепнаха германките, които при вторите удари пропуснаха чрез Ванеса Дийм, но истинската драма тепърва предстоеше. Вратарят на Бундестима Ребека Адамчик върна надеждите на своя тим, отразявайки опита на Лусиа Коралес, но веднага след това стражът на Испания Меричел Фонт също хвана дузпата на Паулина Барц.

Това даде шанс на "Ла Фурия" да приключи всичко при изпълнението на Сандра Вияфане, но и нейният удар бе спасен от Адамчик. За нещастие на Германия обаче при петата дузпа Паулине Дойч прати топката встрани от целта и така титлата беше за Испания.

За иберийките това бе втори пореден и общо пети триумф при девойките до 19 години, като освен това те взеха участие в седем от последните осем финала в надпреварата.

В същото време Германия остава с шест титли в надпреварата, последната от която обаче датира от 2011 година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Войната в Украйна: Мирни инициативи на фона на размяна на удари
Войната в Украйна: Мирни инициативи на фона на размяна на удари
Борислав Хаджистоянов и Данаил Петров са големите победители в първото издание на L'Etapе България от Tour de France
Борислав Хаджистоянов и Данаил Петров са големите победители в първото издание на L'Etapе България от Tour de France