НОВИНИ

Италианската полиция арестува 40 заподозрени мафиоти за трафик на наркотици

италианската полиция арестува заподозрени мафиоти трафик наркотици
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:49, 30.05.2023
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Италианската полиция арестува 40 души в нова акция срещу калабрийската мафия Ндрангета, като заподозрените са обвинени в трафик на наркотици със съучастници в Латинска Америка под прикритието на мрежи от китайски финансови брокери, предаде Ройтерс.

"Днешната акция е ключова и показва какъв октопод е Ндрангета, която достига навсякъде и има връзки в целия свят", каза капитан Анджело Сантори от италианската финансова полиция.

Успешният удар срещу мафията идва по-малко от месец след операция, при която европейската полиция арестува повече от 100 заподозрени мафиоти в рамките на голяма акция срещу трафика на наркотици и оръжие.

Сантори, който водеше поредното разследване в северния италиански град Болоня, каза, че полицията е издала 40 заповеди за арест, включително за четирима албанци и двама китайци, както и ограничителни заповеди за няколко заподозрени членове на калабрийската мафия в седем италиански области.

Разследването, проведено от края на 2019 г. до юли 2022 г., е проследило трафик на 1,2 тона кокаин, 450 кг хашиш и 95 кг марихуана, посочи в изявление италианската финансова полиция.

Мрежата е успяла да получи пратки с наркотици от влиятелните южноамерикански картели, включително бразилския - "Примейро Командо да Капитал", както и от колумбийски, перуански, мексикански и боливийски криминални организации, допълни полицията.

Ндрангета, която произлиза от южната италианска област Калабрия, надмина най-влиятелната мафиотска групировка в Италия - Коза Ностра - и е една от най-големите криминални мрежи в света.

"Активна роля е изиграла мрежа от китайски граждани чрез т. нар. "фей чън" - неофициална система за финансови трансакции, чрез която са били изпрани над 5 млн. евро", отбеляза Сантори.

Според италианската полиция следа като са получили парите китайските финансови брокери са ги насочили към търговски компании в Китай и Хонконг. След това компаниите са превели парите на посредници и към южноамериканските наркокартели чрез базирани в чужбина агенти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция обърна Испания и се класира за финал на европейското първенство по футбол за младежи до 17 г.
Франция обърна Испания и се класира за финал на европейското първенство по футбол за младежи до 17 г.
Лесен старт на "Ролан Гарос" за защитаващата титлата си Ига Швьонтек
Лесен старт на "Ролан Гарос" за защитаващата титлата си Ига Швьонтек