НОВИНИ

Италианската скиорка Луиза Бертани избра да се състезава за България

италианската скиорка луиза бертани избра състезава българия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:27, 14.06.2022
Чете се за: 04:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Талантливата италианска алпийка Луиза Бертани избра да се присъедини към Българската федерация по ски. 26-годишната състезателка получи разрешение от ФИС и вече ще може да представлява България във всички състезания.

В ранглиста на ФИС за новия сезон тя заема 54-о място в дисциплината гигантски слалом.

Първият старт на Бертани за ФИС е на 27 ноември 2011 г в Сулден (Италия). Дебютира в Световната купа 28 октомври 2017 г. в гигантския слалом в Зьолден (Австрия). За СК има 13 участия, като най-предното ѝ класиране е 24-то място в гигантския слалом в Кранска гора (Словения) през 2020 г. В Европейската купа дебютира на 15 декември 2016 в Андало (Италия). Третото място на гигантския слалом през 2020 г. в Крвавец (Словения) е най-предното ѝ класиране от 50 старта в Европейската Купа.

Семейството на Луиза Бертани има дългогодишни връзки с България и това е сред главните причини тя да изяви голямо желание да продължи кариерата си като състезател на националния тим на страната ни.

След като стана част от екипа на БФСки Луиза Бертани даде и първото си интервю за сайта на федерацията, в което заяви че е готова да гони високи цели.

"Най-после вече всичко е официално финализирано и сме готови да преследваме целите си. Преди всичко искам да благодаря на екипа на Българската федерация ски, че ми подаде ръка в този момент, защото исках да продължа кариерата си и ги потърсих. В този дълъг процес те ме подкрепяха и нито за миг не бях сама", заяви Бертани.

"Имам много цели, но сега е задължително да се целим нависоко. Основната ми задача е постоянно да се класирам в топ 30 на Световната купа, в която вече имам 13 участия, и в топ 5 на Европейската купа, в която досега съм записала 50 участия и подиум през 2017 г. Следващите стъпки постепенно ще ме изкачат още по-нагоре. Очевидно за такива цели ще е необходимо време, но ще опитам да направя всичко, на което съм способна още от началото. Вече започна подготовката за новия сезон, ще правим много тестове с различни материали, за да сме конкурентноспособни от първите състезания", добави скиорката.

"Винаги съм имала страст към ските. Всичко започна през 1998 година, когато баща ми ме постави на ски – тогава аз бях само на две години и половина, дори не знаех как да ходя, и оттогава не съм спирала. Майка ми също имаше роля и веднага щом достигнах определена възраст, тя ме записа в ски клуб. По този начин карането на ски ставаше все по-важно за мен докато се превърна в моя работа към ден днешен“, коментира още натурализираната италианка.

"Всъщност, карането на ски никога не се е променяло за мен. Когато бях по-млада се наслаждавах, а също и днес – все още можете да видите усмивката на лицето ми, независимо дали по време на тренировки или по време на състезания, в които участвам. Разбира се, сега някои перспективи се промениха, между тренировките, тестовете, трансферите, но забавлението и ентусиазмът са още тук и са същите", добави тя:

"Да постигна добри резултати за България ще бъде най-добрият начин да се отблагодаря за взаимното доверие, което имаме в този проект", завърши Луиза Бертани.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Василев и Линднер са обсъждали германски митничари да подпомогнат пункта на "Капитан Андреево"
Василев и Линднер са обсъждали германски митничари да подпомогнат пункта на "Капитан Андреево"
Къде изчезват над 200 кубика вода в един блок в Казанлък?
Къде изчезват над 200 кубика вода в един блок в Казанлък?