НОВИНИ

Италия си спомня за Джовани Фалконе

италия спомня джовани фалконе
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:45, 23.05.2020
Чете се за: 01:05 мин.
По света

На този ден преди 28 години Италия беше разтърсена от атентата срещу съдията Джовани Фалконе. Сестрата на легендарния магистрат Мария Фалконе добави към имената на загиналите тогава, медиците, които загубиха живота си в битката с Covid-19.

Обичайното множество, което почита паметта на убитите пред мемориала на загиналите в атентата на 23 май 1992 г., тази година го нямаше заради мерките срещу коронавируса. Пандемията остави своя отпечатък върху възпоменанието в думите на сестрата на Джовани Фалконе. Тя беше сред малцината присъстващи заедно с кмета на Палермо.

Мария Фалконе, сестра на Джовани Фалконе: "Днес, редом до тези имена, изписани тук, Джовани Фалконе, Франческа Морвило, Роко Дичило, Антонио Монтинаро и Вито Скифани - ние добавяме имената на всички смели лекари, сестри, полицаи, които починаха през тази ужасна година. Изказваме благодарността си и ще ги помним."

Мафията взривява дистанционно 1 тон експлозиви, заложени под участък на пътя между Палермо и градчето Капачи. Убити са съдията Джовани Фалконе, съпругата му, пътували в брониран автомобил и тримата им охранители.

Серджо Матарела, президент на Италия: "Мафиотите, планирали това убийство, не можаха да предвидят един решаващ аспект: това, което събуди в обществото. В техните престъпни умове, те не успяха да предположат, че урокът на Фалконе и Борселино, техният пример, направи така, че ценностите, които защитиха, да оцелеят и да станат по-силни след тяхната смърт. Те предадоха стремежът да се освободим от престъпленията, който се корени в съзнанието на многото честни хора. Младите бяха сред първите, които разбраха саможертвата на Фалконе и борселино и станаха техни наследници."

Атентатът срещу най-известните борци срещу мафията шокира, но и разгневява Италия и променя битката с престъпния свят, като води до решителен отговор от страна на властите. Босове на мафията, включително и поръчителите на атентата, са хвърлени в затвора, а силите на престъпната организация за десетилетия напред отслабват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнуваме Деня на българската писменост и култура 24 май
Празнуваме Деня на българската писменост и култура 24 май
Задържаха шофьор с 3,44 промила алкохол в кръвта
Задържаха шофьор с 3,44 промила алкохол в кръвта