НОВИНИ

ИТН не събра достатъчно подписи за референдум за президентска република

слави трифонов имате представители ото налагат контрол
bnt avatar logo
от БНТ
14:35, 24.04.2023
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

"Има такъв народ" не е събрала достатъчно подписи за инициирането на референдум за президентска република. Това става ясно от публикация на лидера на партията Слави Трифонов.

От партията не са съгласни с условията за иницииране на референдум, заложени в сега действащото законодателство, затова ще работят за промяна в закона, става ясно още от публикацията му.

Трифонов благодари на всички, които са подкрепили инициативата.

"За провеждането на референдум за това да се събере Велико Народно Събрание, което да промени държавното устройство на Република България от парламентарна към президентска република, ние събрахме 145193 подписа от българските граждани - в България и навсякъде по света.

Тези подписи са недостатъчни по сега действащия закон и сега такъв референдум няма да бъде иницииран. Трябваше да съберем 400 000 подписа. Неслучайно казвам „сега“, защото ние не просто събирахме подписи, ние отворихме темата, за това, какво трябва да бъде политическото устройство на България. Защото сегашното устройство не работи добре и е необходимо да има алтернатива.
И ако сега не се състави правителство, или се състави краткотрайно и неработещо правителство, този път не ние, а хората сами ще повдигнат темата за президентска република", пише той в публикация в социалните мрежи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболните Берое и Монтана 2003 започват битката за титлата в сряда
Баскетболните Берое и Монтана 2003 започват битката за титлата в сряда
Росен Желязков се срещна с председателя на Върховната Рада на Украйна
Росен Желязков се срещна с председателя на Върховната Рада на Украйна