НОВИНИ

Ива Дудова: Вълнувам се, че ще бъдем домакини на европейското първенство до 20 г., гледам сериозно към женския национален отбор

ива дудова вълнувам бъдем домакини европейското първенство гледам сериозно женския национален отбор
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БФ Волейбол
18:22, 07.03.2024
Чете се за: 07:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Младата волейболистка на Марица Пловдив и националния отбор Ива Дудова даде интервю за сайта на родната федерация, в което говори за извървяния път от академията до първия състав "жълто-сините", както и още за своите амбиции с екипа на България, включително европейското първенство за жени до 20 години, на което страната ни ще бъде домакин заедно с Ирландия през август тази година.

През последните няколко години Дудова, която се подвизава предимно на поста диагонал, се превърна в неизменна част от състава на шампиона в женското ни първенство Марица, след като дебютира още на 14-годишна възраст.

Миналият септември Ива направи и своя дебют в националния отбор по волейбол за жени, като беше в групата на "лъвиците" за олимпийската квалификация в Япония.

Цялото интервю на Ива Дудова пред БФ Волейбол:

Ива, наскоро празнува рожден ден и навърши пълнолетие. Какво си пожела за 18-ата годишнина?

Пожелаех си всички мои близки да бъдат здрави и щастливи. И да успея да ги накарам да се гордеят с мен.

Също така наскоро подписа и първи професионален договор с клубния ти тим Марица Пловдив? Къде го нареждаш сред подаръците?

Договорът, който подписах с волейболен клуб Марица Пловдив, бе един от първите подаръци, които получих.

Питам те за "подарък", но колко труд и заслуги стоят зад този момент – предложението за договор?

Вече са около 8 години труд и лишения, за да постигна това, което съм в момента. Надявам се, че усилията и трудът да ми се отплатят в бъдеще с още по-добри резултати.

Ставаш най-младата състезателка в женския отбор на Марица на едва 14-годишна възраст. Помниш ли какво бе чувството тогава и гордееш ли се с този факт?

Моментът, в който ми съобщиха, че попадам в женския отбор, беше много неочакван и първоначално много стресиращ за мен. Но аз вярвах още тогава, че ще се справя.

Две поредни години беше и най-младата волейболистка в групите на Шампионската лига. Беше ли ти трудно?

Шампионска лига е един от най-силните турнири във волейбола и за мен беше трудно. Там получих шансове да се включа в игра, което помогна за по-нататъшното ми развитие.

Минала си през всички възрасти в Марица. Това, че си част от един клуб и то във водещия в България, как точно ти помогна?

Аз съм родена и израснала в Пловдив и за мен е чест и удоволствие да се състезавам за Марица. Клубът предлага добри условия и треньори, които дават предпоставка за отлични резултати.

Има ли развитие в женското направление? Оценката ти?

Има развитие, но е много малко, защото всеки отбор в България играе с млади състави. А ние, младите, за да станем по-добри, трябва да мине определено време, за да постигнем крайните цели.

Основна част си от женския отбор на Марица, който участва и този сезон в евротурнирите. Израстваш ли с опита, който трупаш. Дава ли ти повече увереност и самочувствие?

Мачовете в Шампионска лига са на много по-високо ниво от това на българското първенство, което ми помага за моето надграждане и развитие като един млад състезател.

Все още сме в началото на 2024 г. А каква година очакваш и си пожелаваш да е тя?

През 2024 г. искам да бъда здрава, без контузии и успехи, както в личен, така и в професионален план.

Миналата година официално дебютира в женския национален отбор, а селекционерът Лоренцо Мичели намекна, че все повече ще разчита на младите. Очакваш ли повиквателна за VNL?

За един млад състезател като мен ще бъде добра възможност да получа повиквателна за разширения състав за Лигата на нациите.

Гледаш ли все по-смело и сериозно към женския отбор?

Със сигурност гледам сериозно към женския отбор, но трябва да си извървя пътя и да направя своя преход от девически към женския национален тим. За да мога да отида по-подготвена в представителния отбор на България.

Тази година няма да има изпадащи отбори от VNL. Как очакваш да играе и да се представи България без тази заплаха?

Заплаха ние да отпаднем - няма, но Лигата на нациите тази година ще бъде по-силна от предходните. Със сигурност това, че оставаме за 2025 г., ще ни даде едно спокойствие в нашата игра в чисто психологически аспект. Ще играем по-освободено и няма да ни влияе тази тежест, която сковаваше нашата игра.

Женският национален отбор под 20 години, от който също си част, тази година е домакин на европейското първенство. Вълнуваш ли се от този факт?

Разбира се, че се вълнувам, че сме домакини на това европейско първенство. Знаем, че това домакинство ще донесе допълнителна отговорност върху нас. Затова ще се надяваме да дойдат всички любители на волейбола и да ни подкрепят.

Какви виждаш шансовете на България на шампионата?

Все още не е изтеглен жребият и не знаем срещу кои отбори ще играем. Затова всичко зависи как ще проведем нашата подготовка и колко сме надградили от предходната година. Също така, резултатът ще бъде вследствие от нашата работа и от нашите противници. Има държави, които не взеха участие на световното първенство и не знаем тяхното ниво, и какво може да очакваме от тях.

Какъв е потенциалът на България U20?

Смятам, че имаме доста голям потенциал, но всичко зависи от нашата работа и от нашето постоянство в тренировъчния процес и извън него.

Кой ще стане шампион в Национална волейболна лига?

Аз, ние и само Марица Пловдив (смее се).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивският митрополит е против наредбата на Синода за избора на владика в Сливен
Пловдивският митрополит е против наредбата на Синода за избора на владика в Сливен
Сватба на връх Снежанка: Бургазлии си казаха "да" на 1926 м надморска височина
Сватба на връх Снежанка: Бургазлии си казаха "да" на 1926 м надморска височина