НОВИНИ

Иван Гешев: Ако се намали бюджетът на съдебната власт, ще е празник за мафията и олигархията

bnt avatar logo
от БНТ
10:20, 17.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

"Не е орязан бюджетът, става въпрос за проект за предложение за изменение на Закона за държавния бюджет. Не става въпрос за бюджета на прокуратурата, а за бюджета на съдебната власт, който е бюджет на Висшия съдебен съвет, прокуратурата е второстепенен разпоредител с бюджетни средства. Прокуратурата няма да има пари за експертизи, за дела в съда, за преводи. Това ще е празник за мафията и олигархията", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Той изрази тревога за върховенството на правото на закона, предвид вчерашното решение на ЕС че на определени държави могат да се спират или намаляват финансовите средства, които се отпускат.

"Това потвърждава, че са основателни опасенията, които изразихме пред представители на Европейския парламент, че са налице сериозни проблеми с правата на човека. Случват се все повече случаи за нарушаване и заобикаляне на закона от страна на Министерството на вътрешните работи, налице е полицейски произвол. Тези проблеми с бърза скорост ни връщат към нива на престъпност преди приемането на България в Европейския съюз", допълни Гешев.

По думите му това е поредната политическа атака, която Гешев окачестви като "смешна".

"Фалшива новина е, че има проблем с Плана за възстановяване, свързан с прокуратурата и главния прокурор, проблемът ще е за тези неща, които противоречат на Конституцията и европейските ценности", каза още Иван Гешев.

По-рано тази сутрин главният прокурор Иван Гешев изпрати до председателя на 47-ото Народно събрание Никола Минчев и до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо с отрицателно становище относно направено предложение за изменение на проекта за държавен бюджет на Република България за 2022 г., след неговото приемане на първо четене от парламента.

В писмото се посочва, че с намаляването на бюджетните средства за прокуратурата на Република България ще бъде нарушена конституционно гарантираната финансова независимост на съдебната власт, което неминуемо ще доведе до засягане на принципа за разделение на властите и върховенството на закона.

"Предвиденото намаление на бюджета би представлявало недопустима намеса от страна на законодателната власт в работата на прокуратурата чрез недостиг на средства за функционирането й. То създава сериозна опасност за върховенството на закона с оглед неминуемия опит за контрол над прокуратурата чрез поставянето на финансирането й под условие от нейното реформиране и преструктуриране.", се казва още в становището, изпратено от Иван Гешев.

Цялото писмо на главния прокурор вижте ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Белене с призив към управляващите да посетят площадката за АЕЦ край града
Кметът на Белене с призив към управляващите да посетят площадката за АЕЦ край града
Юрген Клоп с победа №50 в Шампионската лига
Юрген Клоп с победа №50 в Шампионската лига