НОВИНИ

Изборният кодекс - дискутират Красимир Ципов, ГЕРБ, Александър Сиди, ВМРО и Явор Божанков, БСП

bnt avatar logo
от БНТ
08:47, 08.10.2020
Чете се за: 01:28 мин.

В народното събрание депутатите гласуват ветото на президента върху промените в Изборния кодекс. Румен Радев върна за преразглеждане текстовете с мотивите, че паралелното гласуване с машини и бюлетини на практика превръща отчитането на вота ръчно, а това според него дава възможност за манипулация на резултата. Той не е съгласен и с прехвърлянето изцяло на ЦИК отговорността за осигуряване на машини. Ветото на президента беше преодоляно преди ден в Правната комисия.

По темата в "Денят започва" дискутираха заместник-председателят на ГЕРБ Красимир Ципов, депутатът от ВМРО Александър Сиди и Явор Божанков от "БСП за България".

"Не споделяме така изложените мотиви, днес в пленарна зала ГЕРБ ще гласува за повторното приемане на закона и ще изложим нашите аргументи в подкрепа на едно такова решение. Смятаме, че мотивите не са издържани дотолкова, доколкото има и в самите тях вътрешни противоречия. Например, от една страна се говори, че машинното гласуване ще облекчи по принцип българския избирател тогава, когато упражнява своя вот, а от друга страна, че поправките, които са свързани с опресняване на протоколите в секционните избирателни комисии, ще затруднят самите членове на секционните избирателни комисии по отношение на това как да бъдат попълвани, абсолютно несъстоятелни са", заяви Красимир Ципов заместник - председател на ГЕРБ.

"Категорични сме, че не трябва да бъдат подкрепени и мотивите във ветото по отношение на възлагането на Централната избирателна комисия с правомощия да осигури машинното гласуване, като закупи или наеме самите машини, от едната страна и от друга страна, да възложи на информационно обслужване компютърната обработка на данните", продължи той.

Александър Сиди - депутат, ВМРО: По думите на Александър Сиди не са успели във времето "да бъдем убедени, обществото да бъде убедено, че машинното гласуване е най-доброто възможно".

"Колкото и да ми се иска като млад човек да гласуваме с машини, все още няма тази сигурност за машините. Така че, да, оправдан е хаосът дотолкова, доколкото всъщност българските граждани, които искат ще могат да гласуват с машина, а тези които не искат, искат да упражнят нормално, по другия начин правото си на вот, ще го упражнят с хартия. Така че да, създава се повече хаос вероятно за работа на комисиите, но със сигурност това е добре в полза на това всеки един български гражданин да упражни правото си на глас", заяви Александър Сиди.

"Промяната на изборното законодателство точно преди самите избори е посочено като проблем и в последния мониторингов доклад, това руши доверието в изборния процес. Едната страна на монетата е смесването на хартиен, машинен вот, изобщо смесването на изборния процес", каза Явор Божанков - "БСП за България".

Вижте още във видеото.

Гледайте повече в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предстои да стане ясно кои от поправките в резолюцията за България на ЕП са приети
Предстои да стане ясно кои от поправките в резолюцията за България на ЕП са приети
Кметът на Белица затегна мерките срещу масови събирания
Кметът на Белица затегна мерките срещу масови събирания