НОВИНИ

Изложба показва най-интересното от преброяванията в България

изложба показва интересното преброяванията българия
bnt avatar logo
от БНТ
15:38, 20.08.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Още
Слушай новината

В навечерието на най-всеобхватното статистическо изследване Националният статистически институт и Столична община, в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, организират изложба, която ще представи някои от най-интересните и ключови данни от всички преброявания в страната.

Софиянци и гостите на столицата ще могат да разгледат постерите от 23 август до 6 септември на Моста на влюбените при Националния дворец на културата.

По 30 пана на български и английски език разкриват огромното богатство от демографски и социално-икономически данни, които българската статистика е събрала по време на преброяванията.

Колко е населението на България, колко са мъжете и жените, какъв е броят на домакинствата, в какви жилища и при какви условия живеят българите, какви са професиите, образователното ниво и икономическата им активност, колко са столетниците в България - за тези и още много други показателни за обществото ни факти от 1880 г. до днес разказват инфографиките, с които Националният статистически институт ще запознае гражданите.

За визуализацията на данните са използвани съвременни графични и художествени средства, които представят информацията по достъпен и оригинален начин.

Всеки българин, живял през 19, 20 и 21 век е част от историята на преброяванията. Обобщената информация е допринасяла за разработването на управленски политики и вземането на решения от държавните и местните власти, подпомагала е академичната общност в анализите и прогнозите за развитието на страната, насочвала е неправителствения сектор в гражданските му инициативи, представяла ни е като държава пред международната общност.

През изминалия повече от век преброяванията са измервали най-точно промените в живота на българите и тяхното благосъстояние. Затова и днес участието на гражданите в 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд, което ще се проведе от 7 септември до 3 октомври 2021 г, е отговорност на всеки от нас.

Затова и слоганът на предстоящото преброяване е „Включи се, защото си важен!“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков и Олимпиакос идват на подготовка в Правец
Александър Везенков и Олимпиакос идват на подготовка в Правец
Откриха африканска чума по свинете в хисарско село
Откриха африканска чума по свинете в хисарско село