НОВИНИ

Изненадващо: Френската волейболна звезда Ървин Нгапет се завърна у дома

Волейболистът ще играе за опашкаря във френското първенство Стад Поативен - отборът с който баща му става шампион на Франция като треньор през 1999 година.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
19:45, 20.09.2024
Чете се за: 05:02 мин.
Спорт
френската волейболна звезда ървин нгапет завърна родния клуб
Снимка:
Слушай новината

Двукратният олимпийски шампион с Франция Ървин Нгапет се завърна у дома. Волейболистът ще продължи кариерата си в както сам го определя "клуба на моето сърце".

Избраният за MVP на олимпийските турнири в Токио 2020 и Париж 2024 играч, ще се състезава за тима на Стад Поативен, който миналия сезон финишира на 11 място в първенството.

„Случи се доста бързо, тъй като когато се появи възможността, имаше само десет дни преди края на трансферния прозорец. Затова писах на генералния мениджър Седрик Енар (бивш асистент на френския национелн тим), като му казах, че мога да играя в Поатие поне до края на декември. Преговорите минаха бързо. Говорих лично със Седрик, след което моят агент пое работата. Целта изобщо не беше финансова, а да играя за моя град, за любимия ми клуб. Никога не съм носил фланелката на Стад Поативен. Когато бях юноша играех също в малък клуб в Сен Беноа, близо до нас. Но в залата на Поатие изпитах първите си емоции през 1999 г., когато баща ми стана шампион с този клуб като треньор. Винаги съм следвал отбора, там съм израснал. Винаги съм знаел, че ще се случи, че един ден ще нося екипа на този отбор. Но не мислех, че ще бъде толкова скоро след олимпийската титла", заяви една от най-големите звезди на френския волейбол.

В договора на национала има опция той да напусне клуба в края на 2024 година, ако получи интересно предложение.

„Подписах едногодишен договор с възможност през декември да мога да подпиша другаде, ако се появи възможност, която ме интересува. Но това, което е сигурно е, че до декември съм в Поатие. След Олимпийските игри в Париж отидох на почивка за три седмици в Гваделупа при брат ми. След това играх в Азиатската клубна купа в Иран с клуба от Джакарта", обясни още волейболистът.

33 годишният Нгапет има зад гърба си 13 сезона в чужбина и 343 мача с националната фланелка на Франция.

Последният му сезон във Франция бе 2010/11, когато носеше екипа на Тур.

"Поатие е моят дом. Дори и за първи път да играя тук, това е любимият ми клуб. Изпитах първите си емоции тук покрай моя баща. Има много неща за вършене, включително има и перспективата за създаване на център за обучение. Щастлив съм да съм тук и заради това. И ако аз не мога да помогна, кой друг?", заяви Нгапет.

След последния си сезон във Франция преди 13 години, той продължи кариерата си в италианските Кунео и Модена, руските Кузбас (Кемерово) и Зенит (Казан), а също така за последно бе част от турския първенец Халкбанк (Анкара)

„Вече две години разглеждам възможностите за завръщане. Заминах в чужбина на 20, днес съм на 33. Имам три деца, със семейството не винаги е лесно. Така че разглеждах възможностите. Бях много близо до подпис с Нант, всички знаят ситуацията, в крайна сметка не се случи (клубът обяви фалит). Това е голяма загуба за френския волейбол. След Игрите в Париж наистина исках да се установя. Фактът, че Седрик Енар пое клуба, направи възможно това да се случи бързо", разказа волейболистът.

"Много съм щастлив, ще бъда близо до любимите си хора, приятелите ми от детството. В четвъртък беше партито за моето представяне, така че видях много хора, които ме познават от малък. Имаше сълзи, имаше много емоция. Наистина това ми стопли сърцето. Целта е да се съживи отбора", коментира още двукратният олимпийски шампион.

Официалният дебют на Нгапет с новия му тим е на 28 септември у дома срещу Нарбон.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските служби отхвърлиха всякаква връзка на България с пейджърите бомби (ОБЗОР)
Българските служби отхвърлиха всякаква връзка на България с пейджърите бомби (ОБЗОР)
Административни тънкости: Как се отваря банкова сметка и фирма от чужденец у нас?
Административни тънкости: Как се отваря банкова сметка и фирма от чужденец у нас?