НОВИНИ

Израел съобщи, че е осуетил ракетна атака на Хизбула

израел съобщи осуетил ракетна атака хизбула
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
11:13, 23.10.2023
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Израелските въоръжени сили заявиха, че снощи са осуетили планирана ракетна атака на ливанската шиитска военна групировка Хизбула.

В съобщение на израелските сили за самоотбрана, се казва, че те са поразили "инфраструктура на терористите от Хизбула в Ливан, включително военен обект и наблюдателен пункт". В съобщението се добавя, че са били поразени "четири терористични клетки на Хизбула, действащи по границата с Ливан".

Според израелските сили за самоотбрана клетките са възнамерявали да изстрелят противотанкова ракета по израелския град Шломи.

Откакто Израел започна масирана кампания с въздушни удари в ивицата Газа в отговор на нападението, извършено на 7 октомври от Хамас, зачестиха случаите на насилие по границата между Израел и Южен Ливан, който се намира под контрола на Хизбула, коментира ДПА. Имаше жертви и от двете страни на границата.

На фона на ескалирането на атаките от страна на Хизбула Израел иска да евакуира още градове в северната част на страната. Министърът на отбраната Йоав Галант каза, че е одобрил евакуацията на още 14 селища близо до ливанската граница. Преди седмица Израел вече обяви създаването на 4-километрова забранена зона в района на границата с Ливан.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди Хизбула да не открива втори фронт на конфликта с управляващата в Газа Хамас, тъй като това би било "грешката на живота ѝ".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ликвидирани са пожарите край трите костинбродски села и до Нови Искър
Ликвидирани са пожарите край трите костинбродски села и до Нови Искър
Националният отбор на България се събра за заключителен лагер-сбор преди световното първенство по мини футбол
Националният отбор на България се събра за заключителен лагер-сбор преди световното първенство по мини футбол