НОВИНИ

Изследване: Българите очакват още по-голяма инфлация през следващите 12 месеца

104 средногодишна инфлация прогнозират
bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 09.05.2022
Чете се за: 01:50 мин.
Общество
Слушай новината

Нараства песимизмът през април в оценките и очакванията на потребителите в сравнение с януари. Доверието на потребителите е намаляло с 4.9 пункта спрямо равнището си от преди три месеца, понижено е доверието сред населението както в селата, така и в градовете. Това сочат данни от изследване на НСИ.

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните 12 месеца както и очакванията за следващите 12 месеца са по-песимистични, спрямо предходното наблюдение. По-негативни в сравнение с януари са и оценките и очакванията им относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.

Потребителите продължават да считат, че през последните 12 месеца има покачване на потребителските цени. Същевременно и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца се засилват.

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към по-умерените мнения.

Настоящата икономическа ситуация в страната продължава да се оценява от по-голямата част от потребителите като неблагоприятна за спестяване. Негативна е и нагласата им по отношение на извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, за „покупка или построяване на жилище (вила)“ и за „подобрения в дома“ през следващите дванадесет месеца.

Изследването е част от хармонизираната програма на ЕС за наблюдения на бизнес тенденциите и наблюдение на потребителите. Обект на изследването са лицата на 18 и повече години, методът на подбор - случаен, гнездови и пропорционален на населението по райони. Методът на анкетиране е интервю - лице в лице.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дунав (Русе) се завърна в професионалния футбол
Дунав (Русе) се завърна в професионалния футбол
Ембарго за внос на руския петрол може да доведе до недостиг на горива на българския пазар
Ембарго за внос на руския петрол може да доведе до недостиг на горива на българския пазар