НОВИНИ

Извадиха 2 сачми от носа на момче в ИСУЛ. Кои предмети са най-опасни за децата?

bnt avatar logo
от БНТ
11:10, 31.05.2022
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
исул
Слушай новината

Две метални сачми, част от занимателна игра, бяха извадени от носа на 9-годишно дете в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, съобщават от лечебното заведение. Родителите подозират, че те са престояли там около 2 години.

За семейството на Мая Лилова от София кошмарът започва преди няколко дни, когато момченцето им се оплаква от болка в зъба. По настояване на зъболекаря е направена панорамна снимка, на която се виждат 2 малки кръгли топчета над горната устна. Майката веднага изпраща снимката на свой приятел УНГ специалист, който казва, че вероятно става въпрос за чужди тела и насочва родителите към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Там лекарите потвърждават опасенията на своя колега. Детето веднага е прието в детското УНГ отделение, за пълна упойка и операция, с която да бъдат премахнати сачмите.

Преди да прибягнат до интервенцията началникът на отделението доц. Цоло Цолов предлага на родителите да опитат по-щадящ метод: изваждане на металните топчета със специален магнит. Опитът се оказва успешен и сачмите излизат една след друга – първо от едната ноздра, след това от другата. Така е спестена операцията и продължителното възстановяване на момченцето.

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се намира единственият специализиран център в страната, в който се вадят чужди тела от дихателните пътища при деца.

„Вадили сме всичко, включително пластмасови играчки. Малките деца, каквото е около тях - си го слагат в носа, устата или ухото. Така опознават света. Случвало се е от хранопровода на 6- 8-месечно бебе да извадим фъстъчена ядка – родителите бяха решили, че е много полезно да му дават фъстъци. Представете си на тази възраст, с четири зъба в устата“, разказва опитният УНГ специалист.

Освен от устата, лекарите от ИСУЛ са свикнали да вадят различни предмети и от носа, ушите. Именно ушите създават най-голям проблем, тъй като там бързо се стига до възпаление и трябва да се прави сложна операция. Болшинството от тези инциденти се дължат на родителска небрежност. Майките и бащите, дори дядовците и бабите, които имат по-голям опит, трябва да знаят, че не бива да оставят децата дори за секунда без надзор, апелира доцентът.

„Проблемът е, че родителите не винаги разбират каква беля са свършили. Затова и смъртността, в следствие на подобни инциденти, не е никак малка. Статистиката сочи, че от 0 - 3 г., смъртността, в следствие на попадане на чуждо тяло в дихателните пътища е 28%, което е огромно число“, предупреждава доц. Цолов.

Около 60 деца годишно с чужди предмети в дихателните пътища, носа или ухото преминават през детската УНГ клиника на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Тук се приемат малки пациенти от всички краища на страната, дори и най-отдалечените, като Русе, Силистра. В много от случаите пътуването на децата до София крие риск за живота им, тогава, когато става дума за попадане на чужд предмет в дихателните пътища.

„Преди години принципът в тези ситуации беше пациентът да бъде закаран до най-близката болница, която да изпрати линейка, с която да доведе специалиста от София. За по-отдалечените места сме пътували и с хеликоптер. В момента повечето болници не разполагат с линейки, не може да се използва и Бърза помощ тъй като действа само на територията на конкретната община и родителите, за да не губят време, често са принудени сами да организират транспорт в критични ситуации“, обяснява УНГ специалистът, който вече 48 години е отдаден на децата.

Той разказва, че когато малките пациенти пристигнат навреме в клиниката, в огромния процент от случаите всичко завършва успешно, но не винаги е така. Опитният лекар няма да забрави случая на дете, което загива по пътя от Благоевград към София.

Друга болка на Детското УНГ отделение към ИСУЛ е, че уникалната за България структура има нужда от специален детски апарат за анестезия, който е много важен в такива случаи.

„Подали сме документи и към инициативата „Българската Коледа“, но апаратът ни трябва сега, а не в края на годината“, обяснява доц. Цоло Цолов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София се раздели с шестима футболисти
Локомотив София се раздели с шестима футболисти
България на 7-о място по медали от Европейското първенство по бокс в Ереван
България на 7-о място по медали от Европейското първенство по бокс в Ереван