НОВИНИ

Джокович изравни Федерер и доказа, че е най-добрият тенисист в света

джокович срази циципас шеста титла рим
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:12, 22.11.2022
Чете се за: 07:00 мин.
Спорт
Слушай новината

За мнозина титлата на Новак Джокович във Финалите на ATP не бе изненада. Сърбинът надигра Каспер Рууд в два сета и спечели трофея от заключителния Мастърс на осемте най-добри за шести път в забележителната си кариера, с което същевременно изравни досегашния рекордьор по отличия Роджър Федерер.

Да, за мнозина титлата не му е изненада и хората имат право на подобно мнение, тъй като Джокера малко или много се чувства в свои води, когато играе на турнира в края на сезона, въпреки че за последно бе ставал шампион през 2015 г.

До шестия път, в който вдигна купата, Ноле стигна без нито една загуба, като даде само един сет на съперниците си – в битката с Даниил Медведев, продължила над три часа. Именно в този двубой без значение, последен и за двамата от Червената група на надпреварата, бившият №1 в света показа на всички, че е мотивиран да докаже, че в действителност продължава да бъде най-добрият тенисист в света, независимо че испанският суперталант Карлос Алкарас ще приключи сезона като първи в ранглистата. И като че ли с тази титла на сърбина бе оправдано и изказването на бившия тенисист Анди Родик, който заяви следното:„Алкарас е №1 в ранглистата, но Джокович продължава да бъде най-добрият тенисист в света“.

Изказване, което намери своето отражение и в Торино в последната седмица. Джокович, който попадна сред осемте най-добри по противоречив начин, след като не бе сред най-силно представящите се осем през годината, се възползва максимално от това, че триумфира по-рано на Уимбълдън, с което си гарантира и билет за италианския град. След като спечели Откритото на Великобритания, Ноле се сбогува с големия си съперник на корта Федерер на Лейвър Къп, но в Лондон ставаше въпрос за демонстративни мачове. Истинската подготовка за финалните акорди на кампанията стартира на нетипично за Джокера място, а именно в Тел Авив.

Сърбинът грабна титлата в израелската столица, загрявайки подобаващо за турнира в Астана, Казахстан, където отново бе над всички, сразявайки на финала Стефанос Циципас. Джокович показа на всички, че въпреки състезателната пауза след Уимбълдън, е гладен за успехи и влезе като един от фаворитите в Париж, където претърпя известно разочарование след поражението си в спора за титлата от Холгер Руне. Джокера бе обърнат от младия и напорист датчанин, но големите шампиони не обръщат дълго внимание на леки спънки по пътя – точно това демонстрира и 21-кратният победител в турнирите от Големия шлем, когато отиде в Торино и първо спечели категорично групата си, в която освен Медведев бяха още Циципас и Андрей Рубльов, а след това се справи с приятната изненада Тейлър Фриц, заменил контузения Алкарас, преди да надиграе и Рууд в неделния финал.

Това, което отличава Джокович от останалите му съперници през последните години, и го отличи и в Торино, беше способността на сърбина да играе печеливш тенис – без непременно да блести, да мачка противниците си, Ноле намираше по типичния за него начин пътя към победата, а в крайна сметка това е и най-важното в края на деня за един спортист на най-високо ниво. Още един рекорд бе застигнат – Джокера има шест титли от финалния Мастърс и ще опита без никакво съмнение да задмине Федерер и да застане еднолично начело в класацията по титли от силната надпревара.

За Джокович отдавна не е фикс-идея да бъде №1 в света. Този рекорд на Федерер, който той изравни с успеха срещу Рууд, и най-вече титлите от Големия шлем, където сърбинът изостава с една от лидера Рафаел Надал, определено ще са в полезрението на Ноле през новия сезон. Сезон, който той ще започне на едно от любимите си места – а именно Аустрелиън Оупън, след като по време на надпреварата в Торино получи страхотната новина, че има виза за Австралия. По-рано през годината Новак бе депортиран от страната непосредствено преди началото на турнира от Шлема поради липсата на ваксина срещу коронавирус. Сега той ще се бори за десета титла в Мелбърн, с което да изравни Надал по трофеи от най-висока категория в тениса. Испанският Матадор определено не е казал последната си дума и ще брани рекорда си с всички сили, които са му останали, след като завърши годината по лош начин, отпадайки още в груповата фаза на заключителния Мастърс – турнир, който отново не успя да спечели.

Джокович обаче показа нагледно на всички, че въпреки навлизането на следващото поколение, това, че и той, и Надал вече допуснаха поражения от тенисисти като Медведев, Циципас, Алкарас и други в някои от турнирите, сърбинът остава най-добрият играч. Без непременно да бъде №1 в ранглистата, без да печели всеки турнир, а чисто и просто с едно – с това, че когато стане най-напечено, именно Джокера знае как и кога да извади коз от ръкава, с който да сломи съпротивата на своя съперник.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Бургас издирва собственика на голяма сума пари, изгубена в подлез преди 3 седмици
Полицията в Бургас издирва собственика на голяма сума пари, изгубена в подлез преди 3 седмици
Иван Ченчев, БСП: Очакваме третия мандат от президента Румен Радев
Иван Ченчев, БСП: Очакваме третия мандат от президента Румен Радев