НОВИНИ

Джорджа Мелони за Тото Скилачи: Напусна ни футболна икона

"Ти бе крал, който започна своя път от народа и никога не загуби връзката си с обикновените хора въпреки постигнатото величие", отбеляза и президентът на ФИФА Джани Инфантино по повод смъртта на легендата на италианския футбол.

джорджа мелони тото скилачи напусна футболна икона
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
16:43, 18.09.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Напусна ни една футболна икона, човек, който влезе в сърцата на италианците и любителите на спорта по света. Това заяви премиерът на Италия Джорджа Мелони по повод кончината на футболната легенда Салваторе Скилачи. Голмайсторът на световното първенство по футбол в Италия през 1990 година почина на 59-годишна възраст тази сутрин.

"Той накара цяла една нация да мечтае по време на магическите вечери на Италия '90", написаха от един от бившите клубове на нападателя - Интер.

"Ние в Ювентус имахме щастието да бъдем развълнувани от него още преди онова невероятно лято от 1990 година, когато цяла Италия бе в плен на неговите енергични празнувания на гол", заявиха от Ювентус, където Скилачи играе между 1989 и 1992.

Своята почит към Скилачи изрази и президентът на ФИФА Джани Инфантино.

"Скъпи Тото Скилачи, ти бе крал, който започна своя път от народа и никога не загуби връзката си с обикновените хора въпреки постигнатото величие. Където и да си, събуди се и тичай. А междувременно ние ще си пеем песента на "магическите нощи" от Мондиала в Италия", публикува Инфантино в социалните мрежи.

"Скилачи бе шампион, чието желание да достигне до най-високите нива на футбола ще продължи да бъде вдъхновение за много млади играчи, които си мечтаят да стигнат до Серия А", коментира президентът на Серия А Лоренцо Казини.

От Италианската футболна федерация обявиха, че във всеки мач в страната до края на седмицата ще бъде запазена минута мълчание. Играчите на Интер ще носят черни ленти в днешния си двубой с Манчестър Сити от Шампионската лига.

Бившият нападател на Ювентус и Интер бе приет в болница в болницата в Палермо на 7 септември в тежко общо състояние. През 2022 г. той беше диагностициран с рак на дебелото черво и претърпя две операции.

Скилачи има седем гола в 16 мача за националния отбор на Италия. Шест от тях той отбеляза по време на световното първенство през 1990 година, благодарение на което спечели Златната обувка за голмайстор на турнира. През същата година той зае второ място в класацията за Златната топка, изпреварен единствено от Лотар Матеус.

На клубно ниво Тото отбеляза 61 гола в 219 шампионатни срещи за Месина, след което премина в Ювентус. За “бианконерите” реализира 26 попадения в 90 мача в Серия "А". Между 92-ра и 94-та игра с екипа на Интер. |

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черната кутия на катастрофиралия край "Граф Игнатиево" самолет няма да бъде разчетена в България
Черната кутия на катастрофиралия край "Граф Игнатиево" самолет няма да бъде разчетена в България
Донски и Генов започнаха с победа на двойки на турнира от сериите "Чалънджър" в Сибиу
Донски и Генов започнаха с победа на двойки на турнира от сериите "Чалънджър" в Сибиу