НОВИНИ

Как са разпределени силите на НАТО в САЩ и Европа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:32, 03.02.2022 (обновена)
12132
Чете се за: 02:32 мин.
Сигурност и правосъдие
разпределени силите нато сащ европа
Слушай новината

Русия определи решението на Вашингтон да изпрати военни в Европа като "деструктивна и неоправдана стъпка", която само ще засили напрежението. Полша и Румъния приветстваха решението. Генералният секретар го определи като мощен сигнал за ангажимента на САЩ.

В България има 206 американски военнослужещи и четири съоръжения за съвместно ползване между двете страни - полигона Ново село, авиобазите "Граф Игнатиево" и "Безмер" и складове край Айтос.

Освен българската армия, която е натовска армия, у нас няма други сили на Алианса.

От седмици в близост до украинската граница са струпани близо 100 000 руски военни. Западът се опасява от евентуално руско нахлуване в Украйна и как това ще повлияе върху европейската сигурност. Москва отхвърля тези обвинения и повтаря, че войските са разположени на нейна територия.

Съединените щати обявиха, че от базата в Северна Каролина към Европа ще бъдат изпратени допълнителни сили. 2000 американски военни ще бъдат прехвърлени в Германия и Полша.

1000 военнослужещи, намиращи се в момента в Германия ще бъдат предислоцирани в Румъния.

По данни на Ройтерс около 74 000 военен персонал от САЩ е разположен в Европа, но не всички са активни военнослужещи.

Най-много са американските военни в Германия - около 36 000. В страната се намира и военновъздушната база Рамщайн. Тя е най-голямата американска военна база извън пределите на САЩ и е главна квартира на американските военновъздушни сили за Европа и Африка.

Съществено е присъствието на американски военни и в Италия - 12 000, Великобритания - 9000 и Испания - 3000. Военнослужещите в Полша са около 4500, но те не са базирани там за постоянно и могат да бъдат предислоцирани в рамките на страните членки на НАТО.

40 000 военни от НАТО са в най-висока степен на готовност за реакция в Европа.

По Източния фланг на Алианса многонационални батальони има в прибалтийските държави и Полша - общо 4000. Също толкова е числеността им и в Румъния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Допустима ли е смяна на пола у нас - гражданската колегия на ВКС заседава по казуса
Допустима ли е смяна на пола у нас - гражданската колегия на ВКС заседава по казуса
Колко пари са нужни на тричленно семейство, за да живее нормално?
Колко пари са нужни на тричленно семейство, за да живее нормално?