НОВИНИ

Как се гаси огън с помпа, теглена от кон и каруца - демонстрация в Русе по повод празника на пожарната

гаси огън помпа теглена кон каруца демонстрация русе повод празника пожарната
bnt avatar logo
от БНТ
13:58, 13.09.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Как се е гасил пожар преди повече от 100 години с бутална помпа, теглена от кон и каруца, показаха русенските огнеборци по време на празника си.

Помпата е произведена през 1905 г. и се задвижва ръчно от четирима пожарникари. На централния площад в Русе беше демонстрирана и съвременна техника, както и екстремно спасяване от висок етаж на пострадал в пожар.

В борбата с огнената стихия тази година са използвани и 3 хеликтоптера, каза главен комисар Александър Джартов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", който присъства на празника. Той отбеляза доброто взаимодествие на пожарната с колегите им от съседните държави. Наши огнеборци са помагали при различни бедствия, например в Турция и Гърция. А с Румъния разработват нов съвместен проект.

"Основната дейност, която ние предвиждаме е изграждането на един ситуационен център във Велико Търново. На практика ще го използваме от една страна когато се случи голямо бедствие, от друга страна и за обучение, защото ситуационните центрове са бъдещето от гледна точка на по-ефективно управление на сили и средства и тежки бедствия", каза гл. комисар Джартов.

Той посочи още, че до края на седмицата следва да бъдат публикувани обществени поръчки за закупуване на почти 300 пожарни автомобила. А въпреки че няма недостиг на пожарникари, до края на годината ще бъде обявен конкурс за 110 свободни места.

Репортер: Венета Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС образува дисциплинарно производство срещу бившия апелативен прокурор на Варна
ВСС образува дисциплинарно производство срещу бившия апелативен прокурор на Варна
Започват дисциплинарни производства срещу магистрати заради "Осемте джуджета"
Започват дисциплинарни производства срещу магистрати заради "Осемте джуджета"