НОВИНИ

Как се подготвя пистата за Световната купа по ски в Банско?

Надпреварата в българския курорт ще бъде на 10 и 11 февруари

денят започва банско
bnt avatar logo
от БНТ
09:43, 01.02.2024
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Георги Главчев и Виктор Гичев гостуваха в предаването "Денят започва" по БНТ, където разказаха как върви подготовката на Банско, който ще приеме кръг от Световната купа по ски-алпийски дисциплини. Надпреварата в българския курорт ще бъде на 10 и 11 февруари.

"Подготовката на една ски писта е една цяла наука, тъй като е свързано с атмосферни условия, температура и влажност на въздуха. Самата подготовка за ски купа започва още половин година преди това с планиране на всички процеси, които са свързани с това. Впоследствие т.н. технологичен сняг е много важен и започва да се приготвя още в началото на зимата, защото в последните няколко години не разчитаме на естествен сняг. Днес се прави "сноу контрол". Това е последната дата, в която Световната федерация по ски (FIS) може да потвърди дали състезанието може да бъде проведено или не. Ние сме изградили огромно доверие към FIS и те ни позволяват сами да си проверим състоянието на снега", коментира Гичев.

Той внесе яснота и защо пистите се пръскат с вода, както и причината повръхността на снега да е толкова твърда.

"Целта е условията да бъдат еднакви за всички състезатели. Има няколко технологии за вкарване на вода. Единият вариант е с пръскане с пожарни маркучи под много високо налягане. Снегоутъпкващите машини постоянно минават през пистите, за да могат да смесят стария с новия сняг. Това е така нареченото поливане. Другата технология, която утре ще правим, е вкарване на вода с "бар инжекшънс". Това са тръби, които имат дюзи и те вкарват под налягане водата и правят зиг-загообразно инжектиране в самата писта. Правим и двата варианта, за да подсигурим достатъчно добри условия за всички", каза още Гичев.

Георги Главчев обясни процеса на подготовка при професионалните скиори. Той смята, че има три инстанции, които трябва да се съчетаят, за да може едно дете да превърне зимния спорт в професия.

"Всичко тръгва от ски училищата. Когато родителите запишат децата си, учителят може да ги запали и когато се създаде една симбиоза между ски училище, клуб и треньор, тогава детето се запалва, остава да тренира за дълго време в ски клубовете. Така се получава подготвителен процес, в който остават и тренират", заяви Главчев.

Вижте какво още казаха те във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убийството в София: От гангстерска война до пример за неработеща съдебна система
Убийството в София: От гангстерска война до пример за неработеща съдебна система
Гръцки фермери влязоха с трактори в Солун
Гръцки фермери влязоха с трактори в Солун